22-05-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Duża ilość enterobakterii w mikroflorze jelitowej jest związana z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.
Na Uniwersytecie w Turku w Finlandii sprawdzono, czy istnieje związek między składem człowieka a zdrowiem i ryzykiem śmierci w kolejnych dekadach. Na początku obecnego stulecia przebadano mikrobiom uczestników i monitorowano ich zdrowie przez niemal dwa dziesięciolecia.
- Wiele szczepów bakterii, o których wiadomo, że są szkodliwe, znalazło się wśród enterobakterii pozwalających przewidzieć śmiertelność w badanym okresie, a nasz styl życia może mieć wpływ na ich ilość w jelitach. Analizując skład mikroflory jelitowej, byliśmy w stanie przewidzieć prawdopodobieństwo zgonu, nawet biorąc pod uwagę inne istotne czynniki ryzyka, takie jak i - mówi prof. Teemu Niiranenz Uniwersytetu w Turku w Finlandii.
Mikrobiota ludzka jest bardzo indywidualna i składa się z ogromnej ilości różnych bakterii i innych mikroorganizmów. Bakterie pozwalające przewidzieć krótszą żywotność odkryto, gdy naukowcy porównali dokumentację zdrowotną i skład mikrobioty osób badanych.
- Opracowaliśmy algorytm uczenia maszynowego, który sprawdzał dane pod kątem gatunków drobnoustrojów mających istotny związek ze śmiertelnością wśród badanych w ciągu dwóch dekad od pobrania próbki - mówi dr Leo Lahti, współautor badań. - Dzięki nowym metodom analizy danych możemy teraz dokładniej badać powiązania między mikrobiotą a, na przykład, starzeniem się i częstością występowania powszechnych chorób - dodaje dr Lahti.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »