19-03-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) są związkami zapobiegającymi lub opóźniającymi proces utleniania wiązań chemicznych rozmaitych substancji. Wspomagają naturalne mechanizmy ochronne. Ich działanie związane jest z unieszkodliwianiem wolnych rodników krążących po ludzkim organizmie i uszkadzających komórki ciała, który to proces przyczynia się do przyspieszania procesu starzenia się i rozwoju wielu chorób. Wśród najsilniejszych antyoksydantów są flawonoidy.
![Silne przeciwutleniacze - flawonoidy [© jirkab - Fotolia.com] Silne przeciwutleniacze - flawonoidy](http://www.senior.pl/Silne-przeciwutleniacze-flawonoidy_leadimge1d8ec335e0983348b68114a605d23db.jpg?1300545434)
Flawonoidy są fitozwiązkami, które stanowią część większej grupy fenoli. Fitozwiązki to aktywne biologicznie, wspomagające zachowanie zdrowia substancje, które naturalnie występują w niektórych produktach spożywczych.
Uczeni zidentyfikowali 800 flawonoidów. Niebieski, czerwony i fioletowy kolor niektórych owoców i warzyw to barwy, które „ujawniają" obecność tych przeciwutleniaczy.
Jak działają flawonoidyPodobnie jak inne antyutleniacze, flawonoidy to potężne „pożeracze" wolnych rodników, dzięki czemu uważa się, że redukują ryzyko nowotworów. Badania wykazały też, że opisywane określone flawonoidy zmniejszają prawdopodobieństwo rozwoju chorób serca.
Jak to się dzieje? Wygląda na to, że flawonoidy wywierają pozytywny wpływ na nasze zdrowie głównie na trzy sposoby: po pierwsze utrzymują w dobrym stanie śródbłonek (łac. endothelium, warstwa komórek wyścielających naczynia krwionośne i limfatyczne oraz przedsionki i komory serca), co zmniejsza ryzyko zawału serca, po drugie, obniżają ciśnienie krwi, co także redukuje rozwój chorób serca, a po trzecie, modulują funkcję płytek w podobny sposób jak aspiryna.
Gdzie znaleźć te dobroczynne związkiFlawanoidy zawarte w czerwonym winie, a szczególnie ich rodzaj o nazwie resweratrol, mogą zwiększyć ilość HDL (tzw. dobrego cholesterolu) oraz zmniejszyć poziom LDL (tzw. złego cholesterolu).
Flawonoidy znajdują się w także zielonej herbacie, brokułach, kapuście, winogronach, żurawinie, cebuli, jabłkach, fasoli. Ostatnio doceniono również działanie flawonoidów zawartych w kakao.
Dotychczas nie ustalono dziennych dawek tych substancji, które byłyby rekomendowane dla konsumentów. Jednak z uwagi na potencjalne korzyści polecana jest dieta bogata w owoce i warzywa.
Specyficzne skutki prozdrowotne Badania wykazały, że flawonoid kwercetyna może przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w jelicie grubym prowadzących do choroby Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Napoje kakaowe i żywność bogata we flawonoidy mogą wpłynąć na wzmocnienie skóry poprzez jej pogrubienie i zmniejszyć zaczerwienienia.
Badania wykazały także, że opisywane związki poprawiają kontrolę cukrzycy. Wydaje się, że ochraniają witaminę C i E przed ich zniszczeniem w procesie oksydacyjnym.
Flawonoidy w żurawinie zapobiegają przywieraniu bakterii do ściany pęcherza moczowego przyczyniając się do obniżenia ryzyka infekcji tego narządu.
Zobacz inne .
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »