Strona głównaZdrowieSiła aronii

Siła aronii

Ponad milion osób rocznie w Polsce jest hospitalizowanych z powodu chorób układu krążenia, a blisko dziewięć milionów cierpi na nadciśnienie tętnicze. Prof. Marek Naruszewicz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego po latach intensywnych badań naukowych udowodnił, że bioflawonoidy - przeciwutleniacze zawarte w aronii - pozwalają zmniejszyć nadciśnienie tętnicze, a także zniwelować inne dolegliwości związane z chorobami serca.
- Aronia nie zawiera alkoholu jak wino, ani kofeiny jak zielona herbata, a łączy ich prozdrowotne właściwości. Ogromną zaletą aronii jest to, że nie odkłada się w organizmie, nie możemyjej przedawkować, ponieważ jest wydalana z organizmu już po kilku godzinach - komentuje prof. Naruszewicz.
Aronia - najsilniejsza ze wszystkich owoców

Aronia zawiera największą ilość antyoksydantów ze wszystkich znanych nam owoców - ocenia na podstawie swoich badań prof. Marek Naruszewicz. Neutralizuje wolne rodniki, które powodują niekorzystne zmiany naczyniowe i inicjują różnego rodzaju stany zapalne
w naszym organizmie. Wolnych rodników nie wyeliminujemy sami, musielibyśmy spożywać warzywa i owoce w dużych ilościach minimum pięć razy dziennie przed każdym posiłkiem. Ponieważ polskie społeczeństwo nie ma takiego nawyku, dlatego tak ważna jest suplementacja diety o ekstrakt z aronii - dodaje prof. Naruszewicz.

Ciśnienie pod kontrolą - naturalnie

Niezdrowy styl życia - brak ruchu, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu potęgują problemy z ciśnieniem tętniczym krwi. Okolicznościami sprzyjającymi wystąpieniu nadciśnienia są dodatkowo: nadwaga, dieta bogata w sód i tłuszcze, predyspozycje genetyczne oraz współwystępowanie innych schorzeń, np. cukrzycy. W wysoko przetworzonej żywności (frytkach, chipsach, ciastkach) - tłuszcze ulegają niekorzystnym przemianom, w konsekwencji których dochodzi do nadprodukcji szkodliwych dla naszego organizmu wolnych rodników tlenowych. Niewielki owoc aronii zawiera duże ilości bioflawonoidów - naturalnych przeciwutleniaczy. To znacznie więcej niż np. w owocach czarnego bzu oraz czarnej porzeczki razem wziętych. Antocyjany zawarte w owocu poprawiają krążenie krwi, zapewniając naczyniom włosowatym elastyczność i prawidłową przepuszczalność.
Ekstrakt z aronii pomaga w utrzymaniu prawidłowej lepkości krwi, przez co przyczynia się do jej prawidłowego przepływu. Badania naukowe potwierdzają, że regularne stosowanie ekstraktów z aronii w diecie korzystnie wpływa na normalizację ciśnienia tętniczego krwi. Jest to naturalny sposób, aby skutecznie zadbać o swoje ciśnienie.
Kompleksowa ochrona serca
Niedobory naturalnych antyoksydantów, kwasów omega-3 i omega-6, witamin B6 i B12, sprzyjają rozwojowi chorób układu krążenia. Badania dowodzą, że wolne rodniki mogą uszkadzać nie tylko ściany naczyń krwionośnych, ale dodatkowo utleniają lipidy LDL
- cząstki „złego" cholesterolu, który wnika do wnętrza komórek. W ten sposób powstaje blaszka miażdżycowa, która prowadzi do zawężenia tętnic wieńcowych. Skutkiem tego może być udar mózgu lub zawał serca. Dlatego też osoby z chorobami układu krążenia lub narażone na ich wystąpienie, a także mające problemy z krzepliwością krwi, powinny wzbogacić codzienne posiłki o zawierające antyoksydanty suplementy diety.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Oferty pracy