Strona głównaZdrowieSezon na dynię w pełni - zobacz, dlaczego warto dołączyć ją do diety

Sezon na dynię w pełni - zobacz, dlaczego warto dołączyć ją do diety

Dynia jest przydatna nie tylko w Halloween. Ze względu na ważne wartości odżywcze warzywo powinno częściej gościć na naszych stołach. Szczególnie cenione jest za istotną zawartość witaminy C.
Sezon na dynię w pełni. Włącz ją do diety Miąższ dyni pomaga zapobiec degeneracji komórek, zmniejsza ryzyko rozwoju określonych nowotworów, sprzyja ochronie przed , wzmacnia zdrowie oczu i system odpornościowy.

Powszechnie wiadomo też, że zwiększenie spożycia owoców i warzyw zmniejsza ogólne ryzyko rozwoju takich problemów, jak , i choroby serca. A wszystko to dzięki zawartym w nich błonniku, minerałach i witaminach. oferuje szczególnie dużą ilość witaminy C oraz beta-karotenu. Jeśli chodzi o ostatnie z wymienionych, to prowitamina, w naszym organizmie przekształca się, pod wpływem enzymów, w .

Już 250 gramów gotowanej dyni (zupełnie przeciętna porcja) dostarcza ponad 100 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę A i około 20 procent dziennego zapotrzebowania na . Poza tym, warto wiedzieć, że 100 g żółtej dyni (Cucurbita maxima) to jedynie 18 kcal., a poza tym: 94,6 g wody, 1,1 g białka, 0,1 g tłuszczów, zero , 3,5 g węglowodanów, 0,9 gramów skrobi, 2,5 g rozpuszczalnych cukrów, 0,9 miligramów (mg) żelaza, 20 mg wapnia, 40 mg fosforu, 9 mg witaminy C, 599 mikrogramów witaminy A, 0,03 mg witaminy B1, 0,02 witaminy B2 0,02 mg i 0,5 mg witaminy B3.

Warzywo cieszy się coraz większą popularnością, bo delikatny smak łatwo daje się wykorzystać zarówno w słodkich przepisach, np. w przygotowaniu dżemów czy ciast, jak i w słonych „recepturach", tzn. przy gotowaniu makaronu, zup, sosów, etc.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy