26-11-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W ramach rozpowszechniającego się prozdrowotnego trendu na sklepowych półkach pojawiły się liczne dietetyczne produkty, w tym gotowe pocięte liście różnych sałat. Ostatnie badania wskazały jednak, że produkty tego rodzaju mogą zagrażać zdrowiu.
w plasitkowych opakowaniach miały być świetnym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą się , ale nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie posiłków. Okazuje się jednak, że takie produkty mogą mieć niebezpieczny wpływ - badacze z University of Leicester ustalili, że w tak przygotowanych sałatach łatwiej namnażają się groźne bakterie.
Brytyjscy biolodzy ostrzegają, że bakterie Salmonella enterica namnażają się, gdy pocięte umyte liście są wrzucane do plastikowej torebki, nawet jeśli produkt przechowywany jest w lodówce. Odkryto, że soki wydzielane przez sałatę sprzyjały tworzeniu się biofilmu, do którego przylegają mikroby i nie można się ich pozbyć nawet .
Salmonella to Gram-ujemna bakteria beztlenowa, która namnaża się wewnątrz komórek zakażonego organizmu. Jest ona odpowiedzialna za jedne z najczęstszych bakteryjnych zatruć pokarmowych.
Po pięciodniowym przechowywaniu w lodówce liści sałaty w plastikowym pudełku, badacze odkryli, że na żywności poczatkowo było około 100 oddzielnych bakterii Salmonella enterica, a potem namnożyło się ich sto tysięcy.
Autorzy odradzają kupowanie sałat w plastikowych opakowaniach. Radzą, by sięgać po świeże produkty, przechowywane bez dodatkowych opakowań. Jeśli zaś ktoś decyduje się na gotową do spożycia sałatę, powinien ją zjeść jak najszybciej.