31-07-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
W Chinach jest symbolem życia, w Japonii regularnie odbywa się uroczystość jego sadzenia, a w Nepalu corocznie świętuje się na jego cześć. Dla mieszkańców Dalekiego Wschodu ryż nie jest tylko zwykłym produktem spożywczym, lecz symbolem głęboko zakorzenionym w kulturze. Choć w naszej szerokości geograficznej coraz częściej pojawia się na stołach, ciągle zbyt mało doceniamy jego potencjał.
Gdyby zapytać, z czym kojarzy nam się ryż, jednym na myśl od razu nasunie się Azja, innym tak orientalne danie jak sushi, a jeszcze innym... wesele i znana w naszym kraju tradycja obsypywania nowożeńców ziarnami ryżu, która ma zapewnić szczęście i urodzaj. Dlaczego mniej skojarzeń krąży wokół polskiej kuchni i codziennych dań na naszych stołach?
Dlaczego ryż nie króluje również w naszej diecie? Przecież musi mieć coś w sobie skoro zajadają się nim niemal 4 miliardy ludzi! Powodów, by wprowadzić go do codziennego menu jest kilka. Przede wszystkim ryż to źródło , witamin z grupy B oraz tak ważnych w codziennej diecie minerałów jak magnez, fosfor czy potas. Ryż jest też lekkostrawny i nie zawiera glutenu, więc można jeść go w nieograniczonych ilościach.
Pasuje do wielu dań - od japońskiego sushi do indyjskiego curry, od włoskiego risotto po polskie . Obecnie w sprzedaży jest wiele odmian ryżu, pasujących do różnych potraw i tradycji kulinarnych. Szczególnie polecane są zdrowe i bogate w błonnik odmiany ryżu naturalnego i dzikiego. Ryż czarny zaś okreśka się mianem .
Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »