Strona głównaZdrowieRozgrzewające przyprawy leczą

Rozgrzewające przyprawy leczą

Okres jesienno-zimowy do czas wzmożonej podatności na przeziębienia. Aura jest nieprzewidywalna, występują duże wahania temperatur i nagłe załamania pogody, a układ immunologiczny zmuszony jest toczyć nieustanną walkę z wirusami i infekcjami, które tylko czekają, żeby zmusić nas do pozostania w łóżku. Recepta na chorobę jest prosta – wystarczy nie chorować. Tylko jak to zrobić?
Rozgrzewające przyprawy leczą [© Profotokris - Fotolia.com] Głównym powodem wzrostu zachorowań w okresie jesienno-zimowym jest permanentne wyziębienie organizmu, a także zmiany w codziennym funkcjonowaniu. Po wysokich, letnich temperaturach trudno nam oswoić się z myślą, że oto nadchodzą chłodniejsze dni. W efekcie często nie dobieramy swojego stroju do pogody za oknem, ta zresztą także lubi płatać figle i nagle się zmieniać. Dodatkowo, w czasie wakacji prowadzimy zdrowszy tryb życia, więcej się ruszamy, częściej sięgamy po świeże owoce i warzywa. Jesienne deszcze, niższa temperatura, przebywanie w zamkniętych pomieszczeniach, gorsze odżywianie i stres spowodowany spadkiem naturalnego światła osłabiają nasz układ odpornościowy. Ponieważ wirusy odpowiedzialne za infekcje dróg oddechowych są najaktywniejsze w niższych temperaturach, zmarznięci i przemoczeni łatwo stajemy się ich ofiarami.

Aby zapobiec przeziębieniom i wzmocnić układ odpornościowy, powinniśmy przede wszystkim unikać wychłodzenia organizmu. Poza stosownym do okoliczności strojem, warto sięgnąć także po dobrodziejstwa, które kryją się w każdej kuchni, czyli po… przyprawy. Każda babcia wie, że przyprawy nie tylko rozgrzewają i świetnie smakują, lecz dodatkowo działają przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie – dlatego w zimowe wieczory świetnie sprawdza się np. herbatka z malinami, a na przeziębienie nie ma nic lepszego, niż wywar z imbiru, cytryny i miodu.

ma wyjątkowy, bardzo specyficzny smak i mocny aromat. Najlepiej sprawdza się w wersji świeżej, ale także suszony ma swoje zalety. Imbir jest dość ostry a jednocześnie orzeźwiający ma właściwości rozgrzewające i poprawiające krążenie. Dodatkowo imbir może działać wspomagająco przy leczeniu infekcji a także przy wzmacnianiu odporności. Imbir może okazać się pomocny nie tylko w celach rozgrzewających ale także przy okazji problemów z trawieniem lub nawet kłopotach ze snem.

Przyprawą godną szczególnej uwagi jest także cynamon. jest dobrze znany przez wszystkich jako niezwykle popularna przyprawa w świecie kulinariów. Nie każdy jednak ma świadomość jej licznych właściwości. Jest to jedna z najstarszych przypraw na świecie, ma działanie rozgrzewające, pomaga zwalczać infekcje, działa przeciwbakteryjnie a do tego może przyczynić się do obniżenia i poprawy pamięci. Cynamon jest także źródłem manganu, błonnika, żelaza i wapnia, a do tego ma wyśmienite walory smakowe i aromatyczne, które podbijają smak wielu potraw i napojów.

Nie można także zapomnieć o wspaniałych właściwościach chilli oraz goździków. Chilli to bardzo popularna przyprawa, która nie tylko rozgrzewa, ale doskonale podkręca także przemianę materii. Chilli pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz w leczeniu infekcji. Goździki natomiast wykazują między innymi właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, niszczą wolne rodniki przyczyniając się do przedłużenia młodości, wspierają odporność oraz oczywiście wspaniale rozgrzewają.

Do największych sojuszników w walce z infekcjami należą , cynamon, imbir, kardamon i papryka chill. Nie bez powodu aromaty te kojarzą nam się właśnie z okresem jesienno-zimowym - pachną i smakują wybornie, a medycyna ludowa już dawno odkryła ich znaczenie dla budowania odporności oraz zwalczania objawów przeziębień. Owocowy grzaniec z goździkami i cynamonem, bogaty w przeciwutleniacze i witaminę C oraz naturalne właściwości antyseptyczne i rozgrzewające przypraw, będzie zdecydowanie lepszy na początek dnia niż przysłowiowa mała czarna, pod warunkiem, że nie będzie zawierał alkoholu.

Rozgrzewające przyprawy możemy wykorzystywać i spożywać nie tylko przy okazji smakowania różnych grzańców. Papryka chili świetnie komponuje się także z gorącą czekoladą, a przyprawy korzenne z mlekiem i kawą. Imbir ma tak intensywny i odświeżający smak, że wystarczy zalać go wrzątkiem i uzupełnić plasterkiem cytryny - smakuje wówczas wyśmienicie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:30:12, 29-12-2015 ~gość: 46.228.233.xxx

    Uwielbiam wszystkie zimowe przyprawy, które zostały wymienione w artykule, ale jeśli już zaczyna mnie łapać przeziębienie, to wolę postawić na jakieś rozgrzewające suplementy, które mają zdecydowanie więcej witamin.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy