Strona głównaZdrowieRośliny strączkowe obniżają poziom cukru we krwi

Rośliny strączkowe obniżają poziom cukru we krwi

Rośliny strączkowe mogą być bardzo pomocne w zmniejszeniu poziomu cukru we krwi, co chroni przed zaburzeniami metabolicznymi, w tym cukrzycą.
Rośliny strączkowe obniżają poziom cukru we krwi [fot. peangdao - Fotolia.com]
Uczeni z Uniwersytetu w Guelph w Kanadzie ustalili, że serwowanie sobie zamiast ryżu czy ziemniaków może o kilkadziesiąt procent zmniejszyć ilość cukru we krwi.

W ramach testów kilkadziesiąt zdrowych osób jadło różne posiłki, pierwszy składał się tylko z białego lub tylko z , drugi w połowie z białego ryżu i w połowie dużej zielonej soczewicy, trzeci w z białego ryżu i małej zielonej soczewicy, wreszcie czwarty z białego ryżu i drobnej czerwonej soczewicy. Przed każdym posiłkiem i po dwóch godzinach u uczestników zmierzono poziom glukozy we krwi.

Okazało się, że gdy dania zawierały zarówno ziemniaki lub ryż, jak i jakieś rośliny strączkowe, poziom cukru we krwi uczestników był znacznie niższy niż w przypadku jedzenia samych ziemniaków lub ryżu. Zastąpienie części ryżu soczewicą wywołało zmniejszenie o 20 proc., a zastąpienie ziemniaków - aż 35-procentowy spadek glikemii. Wyglada na to, że rośliny straczkowe spowalniają wchłanianie węglowodanów prostych, mówią autorzy.

Takie działanie soczewicy jest bardzo pożyteczne dla organizmu, dlatego że zmniejsza skoki poziomu we krwi po posiłku, a duże fluktuacje glikemii są niekorzystne, ponieważ sprzyjają rozwojowi cukrzycy typu 2. Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, liczba osób chorych na cukrzycę wzrosła z 108 milionów w 1980 roku do 422 milionów w 2014 roku. Choroba jest jedną z głównych przyczyn utraty wzroku, niewydolności , zawału serca, i amputacji kończyn dolnych. Szacuje się, że w 2012 roku 1,5 miliona zgonów było bezpośrednio związanych z cukrzycą. WHO przewiduje, że do 2030 roku cukrzyca stanie się siódmą główną przyczyną zgonów na całym świecie.

Wyniki badań są dostępne w .

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy