20-12-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta bogata w produkty roślinne zmniejsza ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji u osób starszych.
W kilkunastoletnich badaniach z udziałem ponad 800 osób w wieku powyżej 65 lat przeanalizowano związek między składnikami diety, , metabolizmem endogennym i zaburzeniami funkcji poznawczych.
Okaząło się, że istnieje ochronny związek między metabolitami pochodzącymi z kakao, kawy, grzybów i czerwonego wina, a także produktów bogatych w polifenole (jabłka, kakao, zielona herbata, jagody, pomarańcze, granaty) i zaburzeniami funkcji poznawczych u osób starszych.
Określenie relacji między zaburzeniami poznawczymi i metabolizmem mikrobioty oraz jedzenia pozwoli na opracowanie strategii profilaktycznych i terapeutycznych, które pomogą zadbać o nasze zdrowie poznawcze, mówią autorzy z uniwersytetu w Barcelonie.
Według ekspertów zmiana stylu życia i diety mają decydujące znaczenie jako strategia zapobiegania osłabienia funkcji poznawczych i rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i inne formy demencji - Większe spożycie owoców, warzyw oraz innej żywności pochodzenia roślinnego dostarcza i pozostałych bioaktywnych związków, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko pogorszenia funkcji poznawczych z powodu starzenia się - mówi Cristina Andrés-Lacueva, współautorka badań.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, jest obecnie siódmą najczęstszą przyczyną zgonów wśród wszystkich chorób i jedną z głównych przyczyn niepełnosprawności i niesamodzielności osób starszych na całym świecie. Choroba ma poważne skutki fizyczne, psychologiczne, społeczne i ekonomiczne, nie tylko dla samych pacjentów, ale także dla ich opiekunów, rodzin i całych społeczności.
Globalnie 55 milionów ludzi cierpi na . Ze względu na starzenie się wielu społeczeństw, odsetek seniorów rośnie i szacuje się, że liczba chorych wzrośnie do 78 mln w 2030 roku oraz 139 mln w 2050 roku.
Na podstawie: