25-03-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pełnoziarniste produkty, mogą zmniejszyć ryzyko raka wątroby, mówią uczeni z Harvard Medical School w Bostonie.
Pełnoziarniste produkty od dawna są związane z poprawą przemiany materii i lepszym funkcjonowaniem układu sercowo-naczyniowego. Teraz ustalono, że częstsze jedzenie takich produktów ma związek ze zmniejszeniem ryzyka nowotworu raka wątroby. Z danych zebranych przez amerykańskich badaczy wynika, że osoby umieszczające większe ilości produktów pełnoziarnistych, w tym płatków z pełnego ziarna w diecie, cechują się niższym prawdopodobieństwem zachorowania na .
Autorzy zaznaczają jednocześnie, że uzyskane wyniki należy interpretować z ostrożnością ze względu na małą liczbę cierpiących na raka pacjentów biorących udział w badaniu. Nie uwzględniono też częstości występowania wśród uczestników zapalenia wątroby typu C i B, które jest głównym czynnikiem ryzyka raka wątroby.
W badaniach odkryto, że największe ilości produktów pełnoziarnistych w diecie (średnio ponad 33 g dziennie) oznaczała zmniejszenie ryzyka raka o 37 proc. w porównaniu do najmniejszych dawek tych produktów. Co ciekawe, takiego efektu ochronnego nie dawało jedzenie także przecież bogatych w błonnik warzyw i owoców. W każdym razie, autorzy sądzą, że skutek ochronny pełozniarnistgo jedzenia jest związany z , ponieważ zmniejsza on ryzyko , nadmiaru , organizmu, stłuszczenia wątroby i nadwagi, a wymienione czynniki sprzyjają rozwojowi raka wątroby.
Rak wątroby jest szóstą najczęstszą formą nowotworu na całym świecie.
Wyniki badań opublikowano w magazynie Jama Oncology.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »