Strona głównaZdrowieQuinoa (komosa ryżowa) - dlaczego warto sięgnąć po to super jedzenie

Quinoa (komosa ryżowa) - dlaczego warto sięgnąć po to super jedzenie

Jest bogata w białka, błonnik, żelazo, magnez i witaminę B2 - kwinoa staje się coraz popularniejszym produktem w naszych kuchniach. Umieszczenie jej w diecie może chronić organizm przed chorobami serca, cukrzycą, migrenami i problemami jelitowymi. Co więcej, nie zawiera glutenu, dlatego sięgają po nią osoby z celiakią i te, które stosują modną obecnie dietę bezglutenową.
Quinoa (komosa ryżowa) - dlaczego warto sięgnąć po to super jedzenie [© dream79 - Fotolia.com] Oto kilka powodów, dla których warto jeść .

  • To jeden z produktów o największej zawartości białka niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto zawiera niezbędne aminokwasy.
  • Dostarcza , które jest odpowiedzialne za dobre działanie czerwonych ciałek krwi i stanowi podstawę tworzenia hemoglobiny. Żelazo rozporowadza tlen po komórkach ciała, wspomaga syntezę neuroprzekaźników i reguluje temperaturę ciała, jak również ma inne ważne funkcje.
  • Zawiera , który odpowiada m. in. za kontrolę poziomu cukru we krwi, rozszerzenie naczyń krwionośnych (co ma znaczenie przy wielu chorobach), a także obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu nerwowego.
  • Jest bogata w witaminę B2, tj. ryboflawinę, która jest niezbędna dla funkcji układu odpornościowego organizmu oraz obwodowego układu nerwowego i wspomaga metabolizm.
  • Ma duże ilosci , który pomaga obniżyć poziom cholesterolu (co przekłada się na poprawę zdrowia układu krążenia i pracy serca) i oczyszcza organizm z toksyn i metali ciężkich, a także jest pomocny w .
  • Dostarcza lizyny, aminokwasu, który ma udział we wchłanianiu wapnia, tworzeniu hormonów, enzymów i budowie kolagenu.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • EWST.pl
  • Oferty pracy