16-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Testy pokazały, że mąka z jest pożądanym składnikiem wypieków. Uczestnicy woleli ciastka cukrowe z 10-procentową zawartością mąki quinoa niż tradycyjne ciastka z mąki pełnoziarnistej.
Pochodząca z Ameryki Południowej komosa ryżowa ma wiele zalet odżywczych: jest bogata w błonnik, białko, . Jest również bezglutenowa. Jakkolwiek quinoa jest popularna wśród osób dbających o zdrową dietę, nie zyskała jeszcze powszechnego zainteresowania, mówią dietetycy z Washington State University.
Wybrano dziesięć różnych linii uprawnych i przetestowano je jako mąkę w ciasteczkach o zawartości komosy od 25 do 100 proc. Wiele z nich dobrze wypadało przy niższych poziomach zawartości, jednak ciastka miały tendencję do kruszenia się, gdy stosowano duży procent mąki z komosy ryżowej.
Testy smakowe smakowych pokazały też, że zastosowanie do 25 proc. mąki z komosy ryżowej dawało zwykle lepsze oceny osób smakujących te wypieki.
- Przy 10 procentach zawartości komosa ryżowa dodała rodzaj orzechowego smaku, który ludzie bardzo lubili - mówi Girish Ganjyal, autorka badań. Dostrzegła też, że produkty z komosą wybierano chętniej niż ciasteczka z mąki pełnoziarnistej. Przy większym jej dodatku jednak tekstura wypieków była bardziej ziarnista i mniej atrakcyjna.
Według autorów mąka z komosy może być wartościowym składnikiem , które nierzadko cechują się niską zawartością składników odżywczych.
Na podstawie: