Strona głównaZdrowiePrzypraw posiłek curry - wzmacnia układ odpornościowy

Przypraw posiłek curry - wzmacnia układ odpornościowy

Naukowcy odkryli kolejny powód, dla którego warto dodać do posiłku curry - zestawu przypraw, używanego od tysięcy lat.
Przypraw posiłek curry - wzmacnia układ odpornościowy Badania pracowników Oregon State University wykazały, że kurkumina, związek znajdujący się w kurkumie, może spowodować niewielki, ale wymierny wzrost poziomu białka, które jest istotne dla prawidłowego funkcji i pomaga zapobiegać infekcjom.

Wspomniane białko to katelicydyna, przeciwbakteryjny peptyd, który pomaga układowi odpornościowemu odeprzeć atak różnych bakterii, wirusów lub grzybów.

Wcześniej wiadomo było, że witamina D podnosi poziom katelicydyny. Odkrycie mechanizmu podnoszenia poziomu katelicydyny może otworzyć nowe możliwości badawcze w żywieniu i farmakologii, mówią uczeni.

to aromatyczna, pomarańczowo-żółta przyprawa powszechnie stosowana w kuchaniach Indii, Azji Południowej i Bliskiego Wschodu. Wykorzystywano ją również w systemie medycyny ajurwedyjskiej w Indiach, poza tym była używana przy niektórych ceremoniach religijnych i ślubach.

Najnowsze badania zostały wykonane przez naukowców z Linus Pauling Institute z Uniwersytetu Stanowego w Oregonie we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu Kopenhaskiego w Danii, a ich wyniki opublikowane w Journal of Nutritional Biochemistry.

Okazało się, że oddziaływanie kurkumy jest niemal tak silne jak witaminy D. Curry jest spożywane w diecie na dość niskim poziomie. Utrzymywanie wyższej konsumpcji przyprawy przez określony czas pomaga chronić przed zakażeniem, zwłaszcza w żołądku i przewodzie pokarmowym.

Uczeni porównali oddziaływanie kurkumy oraz kwasy omega-3 na katelicydynę. Nie odkryli żadnej szczególnej wartości kwasów tłuszczowych omega-3 na wspomniane białko, a kurkumina miała wyraźny wpływ - wywołała potrójny wzrost ilości peptydu.

Katelicydyna jest jedynym peptydem antybakteryjnym tego typu u ludzi. Wydaje się, że ma zdolność do zabijania szerokiej gamy bakterii, w tym tych, które powodują gruźlicę, poza tym chroni przed rozwojem .

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy