27-04-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nawet jeśli pikantne jedzenie nie jest stałą pozycją w twoim menu, warto je doń włączyć, wówczas bowiem zachowanie szczupłej sylwetki może być łatwiejsze. Nowe badania uczonych z Purdue University wykazały, że pieprz cayenne może ograniczyć apetyt i umożliwi spalenie większej ilości kalorii, zwłaszcza u ludzi, którzy zazwyczaj nie jadają tej przyprawy.
Pieprz cayenne jest rodzajem bardzo ostrej przyprawy sporządzanej z papryki odmiany 'Cayenne'. Suszona i mielona papryka stanowi dodatek do rozmaitych potraw. Przyprawa zawiera m. in. kapsaicynę, substancję o właściwościach antyoksydacyjnych.
Kapsacyina powoduje obniżenie łaknienia. Co więcej przyprawa ma wpływ na przyspieszenie metabolizmu (nawet o 25%), co z kolei wspomaga utratę na wadze.
Ponadto pieprz cayenne wykazuje inne pozytywne właściwości dla funkcjonowania organizmu. Pomaga obniżyć bądź utrzymać odpowiednie ciśnienie krwi, a także podwyższa libido - działa jak afrodyzjak. W czasie I wojny światowej we Francji pieprz cayenne był rekomendowany żołnierzom przez lekarzy w celu zmniejszenia odczuwania zmęczenia.
Z badań wynika, że osoby, które dodawały do posiłków dość znaczne ilości pieprzu cayenne, w kilka godzin po spożyciu posiłku zauważały u siebie szybszą przemianę materii oraz intensywne wytwarzanie ciepła przez organizm. Oba procesy są ze sobą powiązane, bowiem to właśnie termogeneza przyczynia się do intensyfikacji procesów metabolicznych.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »