09-01-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby przejadające się zwykle przygotowują posiłki używając dziwnej mieszaniny składników, takich jak tłuczone ziemniaki i ciasteczka lub frytki z cytryną, wynika z nowych badań.
Naukowcy z University of Alabama w Birmingham odkryli, że osoby które tworzą dziwaczne mieszanki mające stanowić potrawy, cechują się wyższym prawdopodobieństwem . Jak podkreślają, odkrycie może doprowadzić do lepszego zrozumienia tego , którego doświadcza milionów ludzi na całym świecie i które wywołuje nie tylko problemy ze zdrowiem fizycznym, ale kłopoty natury psychicznej - wstyd oraz ukrywanie nieakceptowanego społecznie zachowania.
W badaniu wzięło udział 507 mężczyzn i kobiet, wśród których 45 było leczonych w trybie ambulatoryjnym z powodu zaburzeń odżywiania.
Jeden na czterech uczestników potajemnie przygotowywał "wymyślne" dania. Spośród tych osób aż 41 proc. sporządzało te dziwne dania ze względu na silną ochotę na różne produkty jednocześnie. Tylko 9 proc badanych czyniło tak ze względu na głód.
Ponadto większość przejadających się osób czuło się podekscytowanych, a nawet zdenerwowanych podczas przygotowywania nietypowych posiłków. Naukowcy zwrócili uwagę, że odnotowane emocje są podobne do tych deklarowanych przez narkomanów podczas zażywania .
Po zjedzeniu obfitych dziwacznych potraw badani przyznawali, że odczuwają i obrzydzenie. Te negatywne emocje mogą dodatkowo nasilać zaburzenia jedzenia, ostrzegają autorzy badania.
Wyniki badań opublikowano w International Journal of Eating Disorders.