06-07-2019
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Jelita nie funkcjonują dobrze, jeśli jesz zbyt dużo soli. Gdy zmniejszysz ilość sodu w diecie, pozbędziesz się .
Duża ilość w diecie, podobnie jak większe dawki błonnika, mogą powodować wzdęcia. Jeśli chodzi o ten drugi składnik, relatywnie rzadko jest przyczyną, bo powszchny dzisiaj spoób odżywiania się jest raczej ubogi we włókno pokarmowe. Co do soli zaś, jej nadmiar jest częsty nie tylko dlatego, że sami obficie dodajemy jej podczas gotowania, ale też ze względu na to, że producenci żywności stosują duże jej dawki. Sód natomiast powoduje zatrzymanie wody w organizmie i zaburza trawienie, co może prowadzić do powstawania gazów i wzdęć. Co więcej, badania na gryzoniach pokazały, że sól może zmieniać skład bakterii jelitowych, a to może wpłynąć na produkcję gazu w okrężnicy. Jak ustalono w badaniach, wystarczyło ograniczyć ilość soli w codziennym jadłospisie, a wzdęcia osłabły lub niemal zupełnie się ich pozbyto.
Poza wymienionymi czynnikami, do wzdęć dochodzi zwykle w wyniku: , , nadmiaru bakterii w jelicie cienkim, infekcji lub innej choroby. Poza tym - o czym przypominają autorzy - warto pamiętać, że w dobrym funkcjonowaniu układu trawiennego pomocne są: wyrzucenie z diety wysokoprzetworzonego jedzenia, unikanie , regularna aktywność fizyczna, jedzenie mniejszych porcji i stosowanie diety bogatej w świeże produkty.
Jak radzą uczeni, osoby, które często doświadczają objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia, powinny zasięgnąć porady lekarskiej i sprawdzić ich przyczynę.
O badaniach napisano w American Journal of Gastroenterology.
Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »