Strona głównaZdrowiePrzyczyna wzdęć: nadmiar soli

Przyczyna wzdęć: nadmiar soli

Jeśli po posiłkach dośwadczasz wzdęcia, być może jesz zbyt słono, mówią uczeni z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health w Baltimore.
Przyczyna wzdęć: nadmiar soli [© Aaron Amat - Fotolia.com]
Jelita nie funkcjonują dobrze, jeśli jesz zbyt dużo soli. Gdy zmniejszysz ilość sodu w diecie, pozbędziesz się .

Duża ilość w diecie, podobnie jak większe dawki błonnika, mogą powodować wzdęcia. Jeśli chodzi o ten drugi składnik, relatywnie rzadko jest przyczyną, bo powszchny dzisiaj spoób odżywiania się jest raczej ubogi we włókno pokarmowe. Co do soli zaś, jej nadmiar jest częsty nie tylko dlatego, że sami obficie dodajemy jej podczas gotowania, ale też ze względu na to, że producenci żywności stosują duże jej dawki. Sód natomiast powoduje zatrzymanie wody w organizmie i zaburza trawienie, co może prowadzić do powstawania gazów i wzdęć. Co więcej, badania na gryzoniach pokazały, że sól może zmieniać skład bakterii jelitowych, a to może wpłynąć na produkcję gazu w okrężnicy. Jak ustalono w badaniach, wystarczyło ograniczyć ilość soli w codziennym jadłospisie, a wzdęcia osłabły lub niemal zupełnie się ich pozbyto.

Poza wymienionymi czynnikami, do wzdęć dochodzi zwykle w wyniku: , , nadmiaru bakterii w jelicie cienkim, infekcji lub innej choroby. Poza tym - o czym przypominają autorzy - warto pamiętać, że w dobrym funkcjonowaniu układu trawiennego pomocne są: wyrzucenie z diety wysokoprzetworzonego jedzenia, unikanie , regularna aktywność fizyczna, jedzenie mniejszych porcji i stosowanie diety bogatej w świeże produkty.

Jak radzą uczeni, osoby, które często doświadczają objawów żołądkowo-jelitowych, takich jak wzdęcia, powinny zasięgnąć porady lekarskiej i sprawdzić ich przyczynę.

O badaniach napisano w American Journal of Gastroenterology.

Przeczytaj także


Celiaklia - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Celiakia to najpoważniejsza nietolerancja pokarmowa - określa się ją też jako chorobę trzewną. Choroba ta nie jest alergią, z której można się wyleczyć - jest bowiem wywoływana specyficzną odpowiedzią autoimmunologiczną na produkty zawierające gluten. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Hospicja.pl
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy