22-10-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Już cztery tygodnie stosowania diety złożonej z wysoko przetworzonej żywności skutkowały silną reakcją zapalną w starzejących mózgach zwierząt, co miało przełożenie na osłabienie pamięci.
W badaniach na szczurach odkryto, że gdy zwierzętom przez kilka tygodni podawano , wykazywały one oznaki utraty pamięci.
Ustalono też, że uzupełnienie przetworzonej diety kwasem tłuszczowym omega-3 zapobiegało problemom z i niemal zupełnie osłabiło efekty zapalne u starszych gryzoni. Podobnych efektów nie odnotowano zaś u młodszych szczurów.
W eksperymentach naśladowano ludzką dietę złożoną z gotowych do spożycia produktów, takich jak chipsy ziemniaczane i inne przystawki, mrożone dania z makaronu, pizze oraz wędliny zawierające konserwanty.
Wysokoprzetworzona dieta ma związek m. in. z otyłością i cukrzycą typu 2, więc - jak wskazują medycy - dobrze byłoby, gdyby seniorzy dostarczali sobie większej ilości produktów bogatych w kwasy omega-3, takich jak: łosoś., olej lniany, orzechy, etc.
- Te odkrycia wskazują, że stosowanie przetworzonej diety może powodować znaczne i nagłe problemy z pamięcią - a w starzejącej się populacji gwałtowne osłabienie pamięci oznacza wyższe prawdopodobieństwo chorób neurodegeneracyjnych, takich jak . Warto ograniczyć przetworzone produkty w diecie i zwiększyć ilość tych z zawartością kwasów tłuszczowych omega-3 DHA, aby zapobiec tym zaburzeniom lub je spowolnić - mówią uczeni z The Ohio State University.
Autorzy analizują, w jaki sposób zdarzenia z życia codziennego - takie jak operacja, infekcja lub, w tym przypadku, niezdrowa dieta - mogą oddziaływać na rozwój w starzejącym się mózgu.
Szczególnie uwzględnia się dwa obszary - hipokamp i ciało migdałowate, bo one mają silny związek ze stanem pamięci. Już wcześniejsze testy sugerowały, że wysokotłuszczowa dieta w krótkim czasie może prowadzić do utraty pamięci i stanów zapalnych mózgu u starszych zwierząt, a poziom DHA (kwasu, którego źródłem jest omega-3) staje się niższy w hipokampie i ciele migdałowatym w mózgach starszych gryzoni.
DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, występuje wraz z kwasem eikozapentaenowym (EPA) w omega-3, czyli jego źródłem są m. in. ryby i owoce morza. Wśród wielu funkcji DHA w mózgu jest hamowanie reakcji zapalnej, stąd wydaje się, że pełni rolę neuroprotekcyjną.
Na podstawie:
Choroba Alzheimera jest postępującym schorzeniem neurodegeneracyjnym ośrodkowego układu nerwowego, prowadzącym do stanów otępiennych, utraty pamięci, zdolności kognitywnych czy pogorszenia się oceny sytuacji. czytaj dalej »