Strona głównaZdrowiePrzeciwnowotworowe właściwości mandarynek

Przeciwnowotworowe właściwości mandarynek

Mandarynki to nie tylko smaczne i bogate w witaminy owoce, okazuje się, że ich wpływ na stan zdrowia może być znacznie większy.
Naukowcy odkryli, że w skórce mandarynek znajduje się związek o właściwościach przeciwnowotworowych. Związek ten należy do fitoaleksyn - substancji, które rośliny wytwarzają w obronie przed atakującymi je owadami.

Związek, który poza skórką mandarynek występuje także w warzywach takich jak: kalafior, brokuł, kapusta, sałata niszczy komórki niektórych nowotworów.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 20:44:11, 19-09-2007 enia60

    Skórki z banana,mandarynek w/g artykułów niszczą niektóre komórki nowotworowe,tylko pozostaje bardzo ważne pytanie,jak pozbyć się konserwantów i innych środków chemicznych,których używają producenci do przechowywania i transportu tych owoców;oby nie okazało się ze wylewamy dziecko z kąpielą
  • 20:51:24, 19-09-2007 Basia.

    Cytat:
    Skórki z banana,mandarynek w/g artykułów niszczą niektóre komórki nowotworowe,tylko pozostaje bardzo ważne pytanie,jak pozbyć się konserwantów i innych środków chemicznych,których używają producenci do przechowywania i transportu tych owoców;oby nie okazało się ze wylewamy dziecko z kąpielą
    pojawiają się w prasie bardzo często artykuły na temat przeciwnowotworowych właściwości zawartych w przeróżnych owocach, warzywach .......... traktuję to z przymrużeniem oka.
    ... zobacz więcej
  • 21:26:03, 20-04-2008 Anilah

    Z książek ,które przeczytałam o zdrowiu wyciągam wniosek, że najlepiej jeść owoce ze swojej strefy,ponieważ nasze żołądki są do tego przystosowane. Asortyment dosyć duży mamy praktycznie przez cały rok szczególnie od lata do późnej jesieni a potem /mrożone/, a jabłka przez cały rok. Cytrusy ochładzają organizm więc jeżeli już jemy to powinny być niewielkie ilości.Ale czy to warto skoro tak są nafaszerowane konserwantami? przecież zanim one do nas dotrą i to w takim dobrym stanie to coś o tym świadczy, muszą myć konserwowane chemią.Wystarczy spojrzeć na piękne truskawki ,Ja mam jedno skojarzenie CHEMIA!!!!!!!!!!!!
    ... zobacz więcej
  • 21:31:34, 20-04-2008 Basia.

    i jem tylko i wyłącznie to na co mam ochotę, dotyczy to nie tylko owoców. Coś w tym jednak jest bo apetyt na różne rzeczy bardzo często mi się zmienia.
  • 21:37:10, 20-04-2008 kufa86

    Mój komentarz: sranie w banie.
    Następny bzdurny artykuł, rodem z kolorowej prasy dla półidiotów,
    albo kryptoreklama pomarańczy.
    Fitoaleksyny są produkowane przez wszystkie rośliny.
    http://aneksy.pwn.pl/biologia/1470155_1.html
    http://www.bioleksykon.info/bio-392-11.html
  • 21:40:40, 20-04-2008 renet

    Nie wierze w takie bzdury, jem to na co mam ochote.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy