Strona głównaZdrowiePrzeciw starzeniu się (i nie tylko) - chałwa

Przeciw starzeniu się (i nie tylko) - chałwa

Rozkosz smaku, tajemnica wiecznej urody i zdrowia... zamknięta w złotej puszce. Czy jest naród, który dorównałby Grekom w tworzeniu afrodyzjaków?
Przeciw starzeniu się (i nie tylko) - chałwa [© Taratorki - Fotolia.com] Pokarmy prowokujące zmysły noszą swą nazwę na cześć antycznej bogini miłości - afrodyzjaki. Pierwszą chałwę zrobiono w XVIII wieku dla pakistańskiego władcy, jako królewski deser. Wkrótce przywędrowała przez Persję do Turcji, i dalej, do Grecji. Dziś wsparci wiedzą empiryczną naukowcy podają, że zawarta w chałwie witamina E zapobiega uszkodzeniom tkanek atakowanych przez wolne rodniki i znacznie wzmaga energię.

Mało pisze się o tym, że chałwa jest mniej kaloryczna od czekolady. Panuje mit, że to wyłącznie bomba kaloryczna, a chałwa jest zalecana chorym po kuracjach wyniszczających ich organizm. Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę sezamową – w chałwie jej udział wynosi ok. 50 %. Sezam jest zdrowy, posiada sporą zawartość oleju roślinnego, a także dużą zawartość niemal wzorcowych białek roślinnych. Zawiera także naturalny przeciwutleniacz sezamol. Sezam to również bogactwo witamin typu: A, B1, B2, PP, B3, B9, E i H.

Ciekawostką jest fakt, że w oleju sezamowym odkryto związek powodujący zwiększenie produkcji płytek krwi – nazwano go witaminą T. Witamina A jest odpowiedzialna za stan naszej skóry, włosów i paznokci. Witamin z grupy B potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania systemu nerwowego i mięśniowego. Pomagają walczyć z depresją i poprawiają pamięć. O witaminie witalności E powinni pamiętać wszyscy - nie tylko spragnieni miłosnych podbojów uwodziciele... Spożywanie chałwy rewelacyjnie wpływa na kondycję i wygląd skóry, włosów, paznokci, a nienasycone kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na nasz układ nerwowy.

Jednak to nie koniec zdrowych mocy skrytych w chałwie. Zawiera ona jeszcze jedną cenną substancję - kwas linolowy, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Minimalizuje tym samym ryzyko występowania chorób sercowo - naczyniowych. Jest ona też bogatym – bogatszym niż mleko - źródłem protein i wapnia oraz magnezu.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 22:18:18, 25-05-2007 Anielka

    Ja siebie akceptuję,tylko mój kręgosłup i serce nie za bardzo i dlatego musze kilka kilogramów zrzucić,stad te wyrzeczenia.Serdecznie pozdrawiam.
  • 11:31:51, 14-12-2010 Opcja

    dobre usprawiedliwienie dla pochłaniania chałwy - jest bardzo zdrowa
  • 19:35:45, 08-05-2012 ~gość: 213.119.97.xxx

    to największe obrzydlistwo jakie miałem w buzi ble
  • 10:26:36, 17-07-2012 Memezis

    też syszałam ze chałwa ma właściwości lecznicze, mi pomaga na stres...
    można bardzo prosto zrobić ja samemu http://www.tipy.pl/artykul_1893,jak-zrobic-chalwe-sezamowa.html
    pozdawiam
  • 11:49:12, 12-11-2012 ~gość: 178.42.194.xxx

    chałwa jest w porządku pod warunkiem, że jest zrobiona z ziarna sezamowego a nie z jego wytłoków, co na ogół bywa
  • 08:23:07, 07-11-2013 ~gość: 178.43.17.xxx

    Halava z sanskrycka , biało-ARYJSKIEGO jest O.K.!Zawsze mi bardziej smakowała od sztucznego ziarna kakaowego tzw."czekolady", choćby dlatego że jest typowym zapychaczem gęby i nie można jej zjeść aż tyle co czekolady.Po za tym sezam rzeczywiście wpływa pozytywnie na częściowe ubytki w korze mózgu jakie mam, a co wykazała tomografia komputerowa Dnia 10-07 roku Pańskiego 2012 w wieku 59. życia.

Strony : 1 2 3 4 5

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć