Strona głównaZdrowieProsty sposób na ograniczenie soli w diecie - stosowanie pikantnych przypraw

Prosty sposób na ograniczenie soli w diecie - stosowanie pikantnych przypraw

Jeśli chcesz uniknąć nadciśnienia, musisz ograniczyć spożycie soli. A nie jest to łatwe o tyle, że sól dodaje się obecnie niemal do każdego choćby trochę przetworzonego produktu. Spróbuj jednak samodzielnie przygotowywać posiłki i używaj innych przypraw, a wyostrzy ci się smak i zdołasz zmniejszyć dawkę soli w diecie.
Prosty sposób na ograniczenie soli w diecie - stosowanie pikantnych przypraw [Fot. katrinkivi - Fotolia.com] Chińscy uczeni odkryli, że serwowanie sobie ostrego jedzenia znacząco zmniejsza ilość przyjmowanej soli. Ostre potrawy mają wpływ na zmianę wrażliwości zmysłu smaku i stosując je, odczuwamy mniejszą potrzebę dosalania potraw, a także intensywniej wyczuwamy obecną w danym produkcie, a w efekcie przestajemy mieć ochotę na słone rzeczy.

Wysokie spożycie soli zwiększa ciśnienie krwi i przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia. W związku z tym zmniejszenie soli w diecie jest bardzo ważne dla zdrowia, wyjaśnia dr Zhiming Zhu, autor badań.

Badania przeprowadzono zarówno na myszach, jak i ludziach. W obydwu zestawiono poziom ciśnienia krwi z jedzeniem i słonych potraw. Produkty takie, jak , zasadniczo zmieniają sposób, w jaki mózg reaguje na dostarczenie soli lub sodu. Wraz ze zwiększeniem ilości przypraw w posiłkach odczuwa się wyraźnie mniejszą chęć na sól, wykazały badania.

Odkryto, że osoby jedzące pikantne produkty spożywały średnio 2,5 g soli mniej niż pozostali. Co więcej, ludzie o bardziej pikantnym menu mieli przeciętnie skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi odpowiednio o 8 mm Hg i 5 mm Hg niższe niż inni.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) określiła zmniejszenie ilości soli w diecie jako kluczowy cel żywieniowy dla osłabienia ryzyka śmierci z powodu chorób niezakaźnych do 2025 roku.

Problem nadmiaru soli w żywności jest powszechny. WHO zaleca, by dzienna dawka tej przyprawy nie była wyższa niż 5 gramów, tymczasem mieszkańcy krajów rozwiniętych przekraczają ją nawet dwukrotnie i więcej. Wszystko dlatego, że sól jest dodawana do większości przetworzonych produktów, np. do wędlin czy , dlatego trudno jest kontrolować realną ilość przyprawy w jadłospisie.

Wyniki badań przedstawiono w magazynie Hypertension.

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

CZTERY + JEDEN =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Hospicja.pl
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X