01-03-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Spożywanie w dużych ilościach produktów z przetworzonych ziaren, takich jak rogaliki, drożdżówki czy biały chleb, wiąże się z wyższym ryzykiem wystąpienia poważnych chorób układu krążenia, w tym udaru mózgu, a także przedwczesnej śmierci.
Przeanalizowano diety różnych populacji w krajach o niskim, średnim i wysokim dochodzie z różnych części świata. W ciągu 16 lat zebrano informacje o dziesiątkach tysięcy ludzi i odkryto, że jedzenie produktów z przetworzonych zbóż oraz z dodatkiem cukrów znacznie zwiększyło się w ciągu tego okresu.
Do produktów z rafinowanych ziaren zaliczono artykuły z białej , w tym biały chleb, makaron, płatki śniadaniowe, krakersy oraz produkty piekarnicze, np. drożdżówki. obejmowały to, co przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej.
Badanie wykazało, że jedzenie więcej niż siedmiu porcji produktów rafinowanego ziarna dziennie wiązało się z 27-procentowym zwiększeniem ryzyka przedwczesnej śmierci, 33-procentowym wzrostem zagrożenia i 47-procentowym zwiększeniem prawdopodobieństwa .
To badanie potwierdza wcześniejsze ustalenia, zgodnie z którymi zdrowa dieta obejmuje zmniejszenie ilości nadmiernie przetworzonej i rafinowanej żywności - mówią autorzy.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Szacuje się, że w 2016 roku z powodu chorób układu krążenia zmarło 17,9 miliona ludzi, co stanowi 31 proc. wszystkich zgonów na świecie. 85 proc. tych śmierci jest spowodowanych i udarem mózgu.
Na podstawie: