20-07-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niektóre produkty mają „złą sławę" jeśli chodzi o ich wartości odżywcze. Powszechnie wiadomo np., że słodycze zawierają znaczne ilości kalorii i tłuszcze, które w nadmiarze bardzo szkodzą zdrowiu. Niemniej jednak są i takie przysmaki, które bezpośrednio nie kojarzą się z kalorycznością, a ich nadmiar skutkuje problemami z utrzymaniem prawidłowej masy ciała.
Wszyscy wiemy, że czekoladki, ciasta i ciastka są „naładowane" kaloriami. Co zaś innymi powszechnie lubianymi pokarmami? Jeśli przed wakacyjnym wyjazdem, ogranicz wymienione poniżej produkty spożywcze.
Sery twardePrzykładowo, na 100 g sera cheddar przypada 33 g tłuszczu. Są też sery twarde zawierające ponad 40 procent tłuszczu.
Eksperci polecają korzystanie z serów o niższej zawartości tłuszczu, a nie pełnotłustą odmianę sera, jaką stanowią cheddar, parmezan czy Gouda. Należy znacznie ograniczyć w diecie posiłki zawierające znaczne ilości sera, takie jak pizza, pewne dania z makaronu i tosty z serem.
Czerwone mięso100 g pieczonej wieprzowiny zawiera 31 g tłuszczu.
Jakkolwiek w porównaniu do niektórych innych produktów czerwone mięso nie posiada najwyższego procenta tłuszczu, problemem jest to, że zwykle jemy znacznie większe jego porcje.
Warto więc wybierać chudszą odmianę mięsa (niektóre części wołowiny, cielęcina, dziczyzna, mięso strusia) i częściej sięgać po ryby oraz drób. Eksperci zalecają wycinanie widocznych tłustych kawałków i nie dodawanie żadnego dodatkowego tłuszczu - np. oleju podczas gotowania. Nie poleca się form tego rodzaju produktu z widocznym tłuszczem, takich jak kiełbasa i salami.
Słodkie pieczywo i gotowe produkty do zapiekaniaZapiekanka z kurczakiem zawiera 23 g tłuszczu na 100 g produktu, a nadziewane rogaliki ok 30 procent.
Takie przysmaki są "wypełnione" zagrażającymi zdrowiu tłuszczami, mogą zawierać ich nawet więcej niż majonez. Jeśli więc chce się mieć nadzieję na zrzucenie kilku kilogramów, należy unikać tych produktów, zamiast nich poleca się żytnie i .
Produkty smażone na głębokim tłuszczuNa 100 g pączka przypadają 22 g tłuszczu.
Głębokie smażenie nie jest dobrym sposobem na przygotowanie posiłku. Należy omijać głęboko smażone słodkie smakołyki, takie jak pączki, a inne niesłodkie potrawy lepiej grillować niż przygotowywać w gorącym tłuszczu. Smak można pogłębić dodając np. pikantne sosy. Zamiast smażenia poleca się gotowanie, pieczenie lub grillowanie.
Zupy na wywarach mięsnychMogą zwierać nawet do kilkunastu gramów tłuszczu na 100 gramów produktu.
Dotyczy to nie tylko zup, ale i innych potraw przygotowanych w oparciu o zawierające znaczne ilości tłuszczu mięso. Poleca się więc uważne wybieranie kawałków mięsa mających służyć za podstawę przygotowywanej potrawy; jednocześnie lepiej sięgać po samodzielnie kupione porcje rosołowe czy szyje indycze (bez skóry) zamiast po żeberka, kości od schabu, skrzydełka kurczaka czy inne tłuste kawałki. Do zup nie nalezy dodawać także boczku czy kiełbasy.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »