Strona głównaZdrowieProdukty, w których ukryty jest cukier (cz. 2)

Produkty, w których ukryty jest cukier (cz. 2)

Cukier bywa dodawany do rozmaitych produktów, także tych, które powszechnie kojarzone są z kwaśnym czy słonym smakiem. Dlatego okazuje sie, że bardzo łatwo jest dostarczać organizmowi nadmiar węglowodanów nie mając świadomości szkodliwości przyjętego menu.
Cukry, wraz z skrobią i błonnikiem pokarmowym są zaliczane do grupy węglowodanów. Po podziale w organizmie, dwa pierwsze zapewniają 16kJ energii na gram. Tymczasem zbyt duża ilość cukru może zaburzyć stężenia glukozy we krwi i zwiększyć ryzyko wystąpienia cukrzycy. Ponadto sprzyja otyłości, wyższemu poziomowi cholesterolu i chorobom serca.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by stanowił nie więcej niż 10% wszystkich dostarczanych codziennie kilodżuli. Zatem, w odniesieniu do diety o wartości 8 000 kilodżuli dziennie, konsumpcja cukru nie powinna wynosić nie więcej niż 800 kilodżuli na dzień, tj. około 50 gramów cukru.

Jedna łyżeczka cukru zawiera cztery gramy produktu, a więc całkowite dzienne spożycie cukru dziennie powinno wynosić nie więcej niż 12 łyżeczek cukru. Wydaje się dość dużo? Niekoniecznie, jeśli pamięta się, że jedna puszka napoju gazowanego zawiera 40 gramów (10 łyżeczek cukru), a miseczka płatków śniadaniowych może wiązać się z dostarczeniem 20 gramów (5 łyżeczek cukru).

Warzywa w puszkach

© Chris Hill - Fotolia.comWarzywa i owoce to najczęściej polecane przez dietetyków składniki zdrowego menu, ale nie każda forma tych produktów stanowi dobry wybór.

Wiele warzyw w puszkach zawiera ukryte cukry, które są stosowane w trakcie procesu produkcyjnego, aby okres przydatności produktów do spożycia był dłuższy. Wystarczy popatrzeć na listę składników i sprawdzić czy dodano cukier, a jeśli już wybiera się słodzone warzywa, warto sięgnąć po wersję z najniższą zawartością węglowodanów. Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne gotowanie świeżych warzyw i dodanie do niech niewielkiej ilości cukru, by „zadość uczynić" kubkom smakowym.

Zupy w puszkach

© Norberto Lauria - Fotolia.comPodobnie jak w przypadków warzyw w puszkach, do zup także dodaje się cukier, aby wydłużyć okres przydatności produktów do spożycia - niektóre marki mogą zawierać kilka łyżeczek cukru na porcję. Po raz kolejny eksperci polecają, aby czytać etykiety artykułów nim włoży się je do koszyka, a najlepiej jest oczywiście samodzielnie przygotować .

Batoniki

© Martin Turzak - Fotolia.comSą postrzegane jako „dietetyczne tabliczki", ale większość z nich jest „obładowanych" cukrem. Mogą zawierać zdrowy błonnik i bakalie, ale jednocześnie przepełnione są wieloma różnymi rodzajami węlowodanów. Niskotłuszczowe wersje tych produktów to najwięksi winowajcy - zawierają nawet do 3 łyżeczek cukru za 30 gramów. Lepszy wybór stanowią owoce, kawałek sera lub garść orzechów czy rodzynek.

Pieczywo

© monticellllo - Fotolia.comPiekarnie znacznie poszerzyły asortyment. Dziś można zaopatrzyć się nie tylko w chleb żytni, pszenny czy mieszany, ale pieczywo z zawartością rodzynek, cebuli, a także chleb marchewkowy czy bananowy. Taki element śniadania czy kolacji na pewno wzmacnia smakowe walory posiłków, ale jednocześnie przydaje diecie dodatkowego cukru...

Fast food
zawiera nadmiar różnorodnych składników: soli, tłuszczów i cukru. Większość osób wie, że jedzenie tego rodzaju nie jest rekomendowane przez ekspertów ds. zdrowia, niemniej jednak ciągle chętnie sięgamy po hamburgery, frytki i sałatki w barach szybkiej obsługi.

Skąd taka popularność fast foodów? Przede wszystkim to wygodne, szybko otrzymywane jedzenie. A poza tym, często dajemy się na nie skusić, dlatego, że uzależnia... Wyniki badań dotyczące uzależniających właściwości fast foodów, które opublikowano w amerykańskim magazynie „New Scientist", wykazały, że ukryty w tych produktach tłuszcz, cukier i sól mogą wywoływać taki sam „głód", jaki odczuwają palacze, narkomani czy alkoholicy.


Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy