Strona głównaZdrowieProdukty, które wspomagają florę jelitową

Produkty, które wspomagają florę jelitową

Jak pomóc dobrym bakteriom jelitowym? Warto optować za pełnoziarnistymi płatkami, warzywami oraz kawą.
Produkty, które wspomagają florę jelitową [© Richard Villalon - Fotolia.com] Uczeni postanowili sprawdzić, jaka dieta może mieć pozytywny wpływ na mikroflorę w ciele człowieka. Równowaga flory jelitowej obejmującej wiele gatunków bakterii umożliwia nie tylko zapobieżenie infekcjom żołądkowo-jelitowym, ale także odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i pełni pewną rolę ochronną przeciw , , zapalnej chorobie jelit, .

Dotychczasowe badania koncentrowały się głównie na oddziaływaniu na jelita określonych składników odżywczych, takich jak probiotyki. Teraz postanowiono również zwrócić uwagę na wpływ innych składników żywności w diecie. Zbadano oddziaływanie określonych produktów pełnoziarnistych i rozpoczęto testy ewentualnej pozytywnej roli kawy (z powodu zawartej w niej melanoidiny), niektórych warzyw z glukozynatami (np. brokułów, kapusty, kapusty włoskiej) oraz warzyw zawierające inulinę (rozpuszczalny błonnik).

W ramach badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Nebraski uczeni poprosili kilkudziesięciu uczestników o dodanie do swej zwykłej przez kolejne cztery tygodnie 60 gramów płatków jęczmiennych, tyle ryżu brunatnego lub mieszanki jednego i drugiego produktu. We wszystkich przypadkach, a zwłaszcza po spożyciu mieszaniny wspomnianych artykułów, zaobserwowano, oprócz pozytywnej modyfikacji składu mikroflory jelitowej, również spadek stężenia mediatora zapaleń (IL-6) oraz obniżenie wzrostu poziomu glukozy we krwi po posiłku.

Uczeni sądzą, że podobne efekty mają także: kawa, warzywa kapustne, jak również czosnek, cebula, szparagi, karczochy, słonecznik bulwiasty.

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy