29-04-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nauka daje nowe możliwości. Dziś wiedza na temat zbilansowanej diety i wpływu stylu życia na samopoczucie i funkcjonowanie jest powszechna. Coraz więcej ludzi ma dostęp do wyników bieżących badań na temat związku diety i ryzyka rozmaitych chorób. Okazuje się np. że niektóre produkty powinny znaleźć stałe miejsce w menu osób chorujących na nadciśnienie.
Nadciśnienie tętnicze stanowi jedną z najpowszechniejszych dolegliwości w naszym kraju. Cierpi na nie około 8,5 miliona Polaków, a następne 9 milionów znajduje się w grupie wysokiego ryzyka choroby. Profilaktyka jest szczególnie ważna wobec faktu, że z powodu chorób układu krążenia, w tym nadciśnienia tętniczego oraz jego powikłań, co roku umiera ponad 170 tysięcy ludzi.
Optymalny odczyt pomiaru ciśnienia to 120/80. Jeśli pierwsza z tych liczb przekracza 140, to znak ostrzegawczy i należy podjąć kroki prewencyjne. Pomogą w tym określone produkty. Przedstawione poniżej artykuły żywnościowe zapewnią nie tylko dobry smak, ale w naturalny sposób rozszerzą naczynia krwionośne sprawiając, że ciśnienie krwi spadnie.
Już jedna porcja czarnych jagód tygodniowo pomoże zmniejszyć ryzyko nadciśnienia. Jagody, maliny i truskawki zawierają naturalne związki zwane antocyjanami, które chronią przed nadciśnieniem, co wykazały niedawne badania amerykańsko-brytyjskie z udziałem ponad 157 tysięcy osób. Z wynikami tych testów można się zapoznać w American Journal of Clinical Nutrition.
Miska płatków śniadaniowych, szczególnie tych pełnoziarnistych, bogatych w błonnik ze zbóż, będzie miała udział w zmniejszeniu prawdopodobieństwa wystąpienia nadciśnienia. Uczeni z Harvard University odkryli, że m. in. płatki owsiane i otręby pszeniczne wykazują ważne właściwości profilaktyczne. Im częściej będą stanowiły poranny posiłek, tym większą zapewnią ochronę przed nadciśnieniem. Warto pamiętać, że do takiego dania można dodać garść jagód czy malin, by przydać smaku i zintensyfikować prozdrowotną moc diety.
Doskonałym dodatkiem do wielu dań są pieczone ziemniaki. Poza walorami smakowymi stanowią źródło potasu i magnezu, dwóch ważnych minerałów, które są istotne dla walki z nadciśnieniem. Uczeni wykazali, że zwiększenie ilości potasu w diecie u osób dorosłych spowodowało spadek ciśnienia o 10%. Jeśli chodzi o magnez, dietetycy alarmują, że u osób starszych często występuje niedobór tego pierwiastka. Przy pomocy ziemniaków więc można upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu. Poza ziemniakami obie wspomniane substancje zawierają: halibut, szpinak, banany, soja, fasola i jogurt beztłuszczowy.
Wypicie szklanki soku z buraków może spowodować obniżenie ciśnienia krwi już w ciągu kilku godzin, uważają naukowcy z Queen Mary University of London. Wyniki ich badań zostały opublikowane w magazynie Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association) „Hypertension". Azotany znajdujące się w soku dają taki sam efekt jak tabletki z tymi substancjami. Inne warzywa bogate w azotany to: szpinak, sałata, kapusta, marchew.
Niskotłuszczowe produkty mleczne może zmniejszyć kobiety ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego. W badaniach przeprowadzonych w 2008 roku wzięło udział prawie 30.000 kobiet w średnim wieku 54 lata. Panie, które spożywały najwięcej niskotłuszczowych produktów mlecznych - jogurtów, chudych twarogów, chudego lub niskotłuszczowego mleko - były o 11 procent mniej narażone na nadciśnienie tętnicze.
Jedzenie jednej uncji (ok. 28 gramów) gorzkiej czekolady dziennie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, zwłaszcza u osób, które już doświadczają nadciśnienia tętniczego, wyniki z analiz naukowców z Harvardu, którzy przejrzeli 24 badania dotyczące skutków spożywania czekolady. Ciemna czekolada jest bogata w flawonoidy, związki przyczyniające się do rozszerzenia naczyń krwionośnych.
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »