10-07-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Podwyższony poziom cholesterolu oznacza wyższe ryzyko rozwoju miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca oraz zawału, więc poleca się regularne badaniejego ilości w organizmie i przestrzeganie zdrowej diety. Poniżej prezentujemy listę produktów, które pomagają w kontroli poziomu cholesterolu.
Przyczyny nadmiaru są różne, nierzadko oddziałują na to czynniki genetyczne, ale nie bez znaczenia jest także sposób odżywiania się i niedostateczna ilość ruchu. Odpowiednia dieta jest niezbędna dla zachowania adekwatnej ilości i jakości lipoprotein we krwi. Niektóre produkty są szczególnie polecane dla ograniczenia poziomu tzw. złego cholesterolu.
- Czosnek i inne warzywa cebulowe
od wieków stosowany jest w celu wzmacniania i poprawiania stanu zdrowia. Badania pokazują, że warzywa z rodziny allium, takie jak czosnek i cebula, mogą być stosowane w celu obniżenia poziomu cholesterolu i chronić serce. Najlepiej obficie stosować czosnek w kuchni, dodając go na przykład so świeżych sałatek.
Naukowcy uważają, że wysoka zawartość czosnek w tzw. jest jednym z czynników, które sprawiają, że taki sposób odżywiania się jest przyjazny dla serca.
Produkty pełnoziarniste są bogate w witaminy z grupy B, minerały i błonnik (zarówno rozpuszczalny i nierozpuszczalny), a jednocześnie cechują się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu.
Płatki z nieprzetworzonej pszenicy czy pełnoziarnisty chleb, przyczynią się do zapewnienia regularności oczyszczania jelit, ponieważ mają wysoką zawartość nierozpuszczalnego błonnika. Z drugiej strony, artykuły owsiane i otręby owsiane cechują się wysoką zawartością rozpuszczalnego błonnika, który aktywnie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy jedzą ryby trzy lub więcej razy w tygodniu, są mniej narażeni na choroby serca i nadciśnienie tętnicze. Taki efekt dają przede wszystkim zawarte w tych produktach .
Najlepszym źródłem omega-3 są tłuste ryby, takie jak łosoś, tuńczyk, pstrąg czy sardynki.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko miażdżycy, komorowego zaburzenia rytmu, zbyt wysokiego poziomu lipidów tłuszczów we krwi i nadciśnienia.
Jeśli chodzi o dania mięsne, to dietetycy szczególnie rekomendują drób. Niemniej jednak, można także sięgnąć m. in. po sarninę i mięso ze strusia, ponieważ zawierają relatywnie niewielkie ilości tłuszczów nasyconych i odznaczają się niskim poziomem cholesterolu.
- Shiitake, twardziak jadalny
W Polsce ten grzyb jest słabo znany, ale ma istotne właściwości lecznicze. W Chinach używany jest jako doskonały dodatek do sosów, zup i sałatek. Azjaci cenią sobie shiitake jako produkt pomocny w odzyskania wigoru i witalności, wzmocnieniu systemu odpornościowego i zwalczaniu stresu.
Shiitake zawiera aktywny składnik zwany eritadeniną,- gdy został podany zwierzętom, obniżył u nich poziom cholesterolu. Testy wykazały, że im więcej eritadeniny zwierzęta otrzymywały, tym bardziej spadał cholesterol.
Zobacz także:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »