Strona głównaZdrowieProblemy z prostatą? Aby ich uniknąć, stosuj tę dietę

Problemy z prostatą? Aby ich uniknąć, stosuj tę dietę

U wielu mężczyzn po pięćdziesiątce, a nawet i młodszych, dochodzi do przerostu prostaty, co objawia się ograniczeniem przepływu moczu przez cewkę moczową. Dolegliwość jest więc bardzo uciążliwa, a może się pogłębić i prowadzić do raka gruczołu krokowego. Okazuje się jednak, że odpowiednia dieta pomoże osłabić powiększenie prostaty. Sprawdź, co warto jeść.
Problemy z prostatą? Aby ich uniknąć, stosuj tę dietę [Fot. sasun Bughdaryan - Fotolia.com]

Pomidory

Są bezdyskusyjnym numerem jeden, jeśli chodzi o dietetyczne produkty przeciw . Są bogate w związek o nazwie , który chroni przed rakiem prostaty. Badania wykazały, że regularne dostarczanie sobie tej substancji może zmniejszyć ryzyko rozwoju nowotworu nawet o kilkadziesiąt procent. Poza , likopen znajduje się m. in. w różowych grejpfrutach, papai, morelach, arbuzach.

Tłuste ryby

te są bogate w kwasy omega-3, które dają wiele korzyści dla zdrowia, m. in. obniżają poziom tzw. złego cholesterolu, osłabiają nadciśnienie, chronią serce. Z badań wynika też, że mogą chronić przed - wykazują bowiem działanie przeciwzapalne i hamują wzrost guza. Polecane są szczególnie: łosoś, tuńczyk, makrela, sardela (anchois).

Awokado

Dostarcza beta-sitosterol, związek, który zmniejsza objawy związane z łagodnym przerostem prostaty. Suplementy z tą substancją mogą poprawić przepływ moczu i zmniejszyć jego zaleganie. Beta-sitosterol znajduje się też w soi, nasionach dyni, czy kiełkach pszenicy.

Orzechy

Szczególnie zalecane są orzechy włoskie - testy wykazały, że obniżają poziom hormonu w organizmie związanego z rakiem prostaty. Ustalono też, że mężczyźni, którzy często (kilka razy w tygodniu) jedli orzechy różnego rodzaju, mieli niższe wskaźniki śmierci z powodu nowotworu prostaty.

Tofu

Izoflawony sojowe w tofu osłabiają powstawanie przerostu prostaty. Poza tofu związki te znajdują się w i innych produktach z niej, np. w mleku sojowym czy jogurtach sojowych.

Kapusta

I inne warzywa kapustne, np. , kalafiory, czy jarmuż są bogate w sulforafan, związk o silnych właściwościach przeciwrakowych. Badania dowiodły, że sulforafan wyłącza kodowanie genetyczne RNA komórek rakowych i zatrzymuje ich rozporzstrzenianie się.

Serwis świąteczny senior.pl

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X