06-05-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pozytywne emocje są uważane za ważny element zdrowego stylu życia, jednak nowe badania sugerują, że związek między nimi a stanem zdrowia może się różnić w zależności od kultury. Przykładowo, doświadczanie pozytywnych emocji wiąże się z lepszym stanem układu krążenia w USA, ale nie w Japonii.
- Pozytywne przekładają się na różne profile tłuszczów we krwi w różnych kulturach. Amerykanie, którzy doświadczają wysokiego poziomu pozytywnych emocji, takich jak poczucie wesołości i silnej , cechują się wyższym prawdopodobieństwem zdrowych profili lipidowych we krwi, nawet po uwzględnieniu innych czynników, w tym wieku, płci, statusu społeczno-ekonomiczny i obecności chorób przewlekłych. To samo jednak nie dotyczyło Japończyków - mówi Jiah Yoo z University of Wisconsin-Madison.
Ponieważ pozytywne emocje są pojmowane i cenione w różny sposób w odmiennych kulturach, postanowiono sprawdzić, czy korzyści zdrowotne związane z dobrymi emocjami mogą być specyficzne dla zachodnich populacji.
W kulturze amerykańskiej przeżywanie pozytywnych emocji jest postrzegane jako pożądane, a nawet wspierane w ramach socjalizacji. Jednak w kulturach wschodnioazjatyckich ludzie zwykle postrzegają przyjemne emocje jako mające ciemne strony - są ulotne, mogą przyciągać niepotrzebną uwagę innych i stanowić odwrócenie uwagi od skupiania się na ważnych zadaniach - wyjaśnia Yoo.
W ramach testów sprawdzono, jak często uczestnicy odczuwali 10 różnych pozytywnych w ciągu 30 dni oraz zmierzono stężenie lipidów w ich krwi. - Ze względu na globalne rozpowszechnienie choroby wieńcowej poziom tłuszczu we krwi jest uważany za ważny wskaźnik zdrowia biologicznego zarówno w wielu krajach zachodnich, jak i azjatyckich - mówi Yoo.
Zgodnie z oczekiwaniami, częste przeżywanie pozytywnych emocji wiązało się ze lepszymi dla zdrowia profilami lipidowymi u Amerykanów. Równocześnie takiego związku nie odnotowano u Japończyków.
Częściowo, różnice te mogą wynikać z relacji między pozytywnymi emocjami a w danej kulturze. Wyższe pozytywne emocje wiązały się z niższym BMI, a co za tym idzie, zdrowszymi profilami lipidowymi wśród Amerykanów, ale nie wśród Japończyków.
Na podstawie: