13-03-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wśród zdrowych ludzi, którzy nawykowo śpią co najmniej 6,5 godziny, późne zasypianie wiąże się z wyższym spożyciem fast foodu i mniejszą ilością warzyw w diecie oraz niższym poziomem aktywności fizycznej. Szczególnie dotyczy to mężczyzn.
Wyniki pokazują, że późna jest związana z niższym wskaźnikiem masy ciała (BMI) i nie wpływa na całkowite spożycie kalorii; jednak pozostaje powiązana z gorszą jakością diety, zwłaszcza pod względem spożycia , warzyw i .
- Nasze wyniki pomagają lepiej zrozumieć, w jaki sposób nie tylko długość, ale także pora snu może wpływać na ryzyko otyłości - mówi dr Kelly Glazer Baron z Northwestern University w Chicago, Illinois. - Możliwe, że niezdrowe nawyki żywieniowe mogą zwiększać ryzyko przyrostu masy ciała u osób, które kładą się spać później - dodaje.
W badaniach z udziałem 96 zdrowych dorosłych w wieku 18 - 50 lat, którzy spali co najmniej 6,5 godziny. W ramach testów przez 7 dni uczestnicy nosili na nadgarstku urządzenia do aktygrafii w celu pomiaru snu, prowadzili dzienniki żywieniowe do analizy spożycia kalorii i wzorców diety oraz korzystali z opasek SenseWear do monitorowania aktywności fizycznej. Oceniano także początek wydzielania melatoniny przy przyciemnionym świetle. Zawartość tkanki tłuszczowej mierzono metodą dwuosiowej absorpcjometrii rentgenowskiej (DXA). Analizując dane, pod uwagę wzięto też jak wiek, płeć, długość snu i jego efektywność.
Na podstawie: