Strona głównaZdrowiePoziom przetworzenia jedzenia - nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność

Poziom przetworzenia jedzenia - nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność

Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Poziom przetworzenia jedzenia - nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność [fot. abdullahiisse654 from Pixabay]
Eksperci przedstawili zbiór starannie dobranych zdjęć żywności minimalnie i ultraprzetworzonej, dopasowanych pod kątem 26 cech, w tym makroskładników odżywczych, sodu, błonnika pokarmowego, kalorii, ceny i cech wizualnych, takich jak kolor i wielkość porcji.

Wykorzystano system klasyfikacji NOVA - „nova" po portugalsku oznacza nowy - która dzieli żywność na cztery kategorie w zależności od poziomu przetworzenia. Naukowcy zajmujący się żywieniem na Uniwersytecie w São Paulo w Brazylii opracowali tę skalę, badając gwałtowny wzrost wskaźników otyłości w ich kraju.

System NOVA

System NOVA klasyfikuje żywność biorąc pod uwagę jedną z czterech kategorii: nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, np. świeże owoce, czy jogurt naturalny; przetworzone składniki kulinarne, takie jak oleje kuchenne, masło i sól; żywność przetworzona, np. ser, warzywa w puszkach lub świeżo upieczony chleb; oraz żywność ultraprzetworzona, taka jak: słodkie napoje, jogurty smakowe, przetworzone mięso i większość pakowanego pieczywa, słowem taka, która powstaje w wyniku przetwarzania przemysłowego i dodatków rzadko spotykanych w domowej spiżarni.

Aby opracować zestaw obrazów, zespół psychologów, neuronaukowców i dietetyków wybrał produkty reprezentujące żywność minimalnie przetworzoną lub ultraprzetworzoną. Artykuły zostały przygotowane w laboratorium i przedstawione na profesjonalnej fotografii. Zebrano także informację o cenie, wadze i wartościach odżywczych - w tym wzięto pod uwagę: kalorie, makroelementy, sód i , etc.

Badacze oceniali zdjęcia pod kątem różnych cech żywności, aby wygenerować ostateczny zestaw fotografii uwzględniający 26 właściwości. - Dzięki temu zestawowi możemy zacząć wnioskować, że wszelkie różnice między zdjęciami żywności wynikają ze stopnia jej przetworzenia, a nie innych czynników, o których wiemy, że potencjalnie mają wpływ - wyjaśnia Zach Hutelin, współautor badań.

Dlaczego ma to znaczenie

wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju , , chorób serca i raka. Statystyki pokazuję, że jest ona źródłem ponad połowy kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Z tego powodu została uznana za zagrożenie dla zdrowia publicznego.

- Prowadzi się bardzo niewiele badań eksperymentalnych nad żywnością ultraprzetworzoną, a potrzebujemy lepszych narzędzi do pomiaru i oceny jej skutków - mówi Alexandra DiFeliceantonio, współautorka badań.

Przygotowany zestaw zdjęć pozwoli na dokładniejsze testy z ekonomii behawioralnej i neuroobrazowania. Zdjęcia są wykorzystywane w funkcjonalnym rezonansie magnetycznym, co pozwala ujawnić reakcję mózgu na widok różnych produktów żywnościowych.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy