17-06-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pracownicy Instytutu Badań Biomedycznych Fralin stworzyli nowe narzędzie do oceny właściwości przetworzonej żywności, która stanowi 58 procent kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych. Takie jedzenie zaś wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami zdrowotnymi.
Eksperci przedstawili zbiór starannie dobranych zdjęć żywności minimalnie i ultraprzetworzonej, dopasowanych pod kątem 26 cech, w tym makroskładników odżywczych, sodu, błonnika pokarmowego, kalorii, ceny i cech wizualnych, takich jak kolor i wielkość porcji.
Wykorzystano system klasyfikacji NOVA - „nova" po portugalsku oznacza nowy - która dzieli żywność na cztery kategorie w zależności od poziomu przetworzenia. Naukowcy zajmujący się żywieniem na Uniwersytecie w São Paulo w Brazylii opracowali tę skalę, badając gwałtowny wzrost wskaźników otyłości w ich kraju.
System NOVA
System NOVA klasyfikuje żywność biorąc pod uwagę jedną z czterech kategorii: nieprzetworzona lub minimalnie przetworzona, np. świeże owoce, czy jogurt naturalny; przetworzone składniki kulinarne, takie jak oleje kuchenne, masło i sól; żywność przetworzona, np. ser, warzywa w puszkach lub świeżo upieczony chleb; oraz żywność ultraprzetworzona, taka jak: słodkie napoje, jogurty smakowe, przetworzone mięso i większość pakowanego pieczywa, słowem taka, która powstaje w wyniku przetwarzania przemysłowego i dodatków rzadko spotykanych w domowej spiżarni.
Aby opracować zestaw obrazów, zespół psychologów, neuronaukowców i dietetyków wybrał produkty reprezentujące żywność minimalnie przetworzoną lub ultraprzetworzoną. Artykuły zostały przygotowane w laboratorium i przedstawione na profesjonalnej fotografii. Zebrano także informację o cenie, wadze i wartościach odżywczych - w tym wzięto pod uwagę: kalorie, makroelementy, sód i , etc.
Badacze oceniali zdjęcia pod kątem różnych cech żywności, aby wygenerować ostateczny zestaw fotografii uwzględniający 26 właściwości. - Dzięki temu zestawowi możemy zacząć wnioskować, że wszelkie różnice między zdjęciami żywności wynikają ze stopnia jej przetworzenia, a nie innych czynników, o których wiemy, że potencjalnie mają wpływ - wyjaśnia Zach Hutelin, współautor badań.
Dlaczego ma to znaczenie
wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju , , chorób serca i raka. Statystyki pokazuję, że jest ona źródłem ponad połowy kalorii spożywanych w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Wielkiej Brytanii. Z tego powodu została uznana za zagrożenie dla zdrowia publicznego.
- Prowadzi się bardzo niewiele badań eksperymentalnych nad żywnością ultraprzetworzoną, a potrzebujemy lepszych narzędzi do pomiaru i oceny jej skutków - mówi Alexandra DiFeliceantonio, współautorka badań.
Przygotowany zestaw zdjęć pozwoli na dokładniejsze testy z ekonomii behawioralnej i neuroobrazowania. Zdjęcia są wykorzystywane w funkcjonalnym rezonansie magnetycznym, co pozwala ujawnić reakcję mózgu na widok różnych produktów żywnościowych.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »