20-08-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
- Dobrze wiadomo, że duże ilości soli wiążą się z i zwiększonym ryzykiem zawałów serca i - mówi prof. Liffert Vogt z Amsterdam University Medical Centers. - Porady medyczne dotyczą ograniczeniu spożycia sodu, ale są one trudne do zastosowania, gdy nasza dieta obejmuje przetworzoną żywność. pomaga organizmowi wydalać więcej sodu z moczem. Badania pokazują, że potas w diecie wiąże się z najsilniejszymi korzyściami zdrowotnymi u kobiet - dodaje.
W testach wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy kobiet i mężczyzn w średnim wieku 58 i 59 lat odpowiednio. Uczestnicy wypełnili kwestionariusz dotyczący nawyków związanych ze stylem życia, zmierzono u nich ciśnienie krwi i pobrano próbkę moczu.
Naukowcy przeanalizowali związek między spożyciem potasu i ciśnieniem krwi po uwzględnieniu wieku, płci i ilości . Jak ustalono, wraz ze wzrostem dawek sodu w diecie, ciśnienie krwi spadało. W przypadku kobiet, było ono na niższym poziomie niż zwykle nawet w przypadku dużej ilości sodu w codziennym jadłospisie. Wzrost dziennego spożycia potasu o 1 gram wiązał się z niższym ciśnieniem skurczowym o 2,4 mmHg.
Kiedy uwzględniono wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, dawki sodu w diecie, stosowanie leków obniżających poziom lipidów, palenia papierosów, poziom spożycia alkoholu, cukrzycy i przebycie zawału serca lub udaru mózgu, osoby o najwyższej ilości potasu miały o 13 proc. niższe ryzyko wystąpienia zdarzeń sercowo-naczyniowych niż te o najniższej. Gdy oddzielnie analizowano dane mężczyzn i kobiet, osłabienie ryzyka wyniosło odpowiednio 7 i 11 proc.
- Wyniki wskazują, że potas pomaga zachować zdrowie serca, jednak kobiety odnoszą większe korzyści niż mężczyźni. Związek między potasem i zdarzeniami sercowo-naczyniowymi był taki sam niezależnie od ilości soli, wydaje się zatem, potas chroni serca nie tylko poprzez nasilenie wydalania sodu - wyjaśnia prof. Vogt.
Według Światowej Organizacji Zdrowia osoby dorosłe powinny dostarczać sobie co najmniej 3,5 grama potasu i poniżej 2 gramów sodu (5 gramów soli) dziennie. Produkty bogate w potas obejmują: warzywa, owoce, orzechy, fasolę, nabiał i ryby.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »