17-06-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Porównano skutki dwóch niskokalorycznych interwencji dietetycznych: zdrowej dla serca, ciągłej diety o ograniczonej kaloryczności (w oparciu o zalecenia dietetyczne ekspertów) oraz diety o ograniczonej kaloryczności obejmującej przerywany post i określone rozłożenie białka w posiłkach.
W ośmiotygodniowych testach wzięło udział kilkadziesiąt osób z lub otyłością. Osoby stosujące post przerywany i równomierne rozłożenie białka cechowały się osłabieniem objawów problemów żołądkowo-jelitowych i wzrostem różnorodności w porównaniu z osobami w grupie ograniczającej kalorie.
Post przerywany zwiększył liczbę pożytecznych drobnoustrojów w jelitach, które powiązano ze szczupłą sylwetką i poprawą ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo zwiększył ilość niektórych białek (cytokin) we krwi związanych z utratą wagi, a także produktów ubocznych aminokwasów, które sprzyjają spalaniu tłuszczu.
Post przerywany to schemat odżywiania, zgodnie z którym w ciągu doby wyznacza się „okno żywieniowe", np. trwające sześć lub osiem godzin i poza nim nie je się posiłków. Metoda ta zyskała ostatnio popularność ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne, w tym utratę wagi, poprawę zdrowia metabolicznego i poprawę funkcjonowania mózgu.
- Biorąc pod uwagę stałą interakcję mikroflory jelitowej z przewodem pokarmowym, w ciągu ostatnich kilku lat lepiej rozumiemy jej kluczową rolę w reakcjach dietetycznych - mówi Alex Mohr, współautor badań.
Mikrobiom jelitowy to zróżnicowany zbiór mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy, w tym bakterii, wirusów, grzybów i innych drobnoustrojów. Ten złożony ekosystem, liczący wiele bilionów organizmów, odgrywa kluczową rolę w podstawowych funkcjach organizmu i ogólnym stanie zdrowia.
Mikrobiom jelitowy pomaga trawić żywność i wytwarzać witaminy oraz wspiera wchłanianie składników odżywczych. Odgrywa istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu układu odpornościowego, chroniąc organizm przed szkodliwymi patogenami. Wreszcie, mikrobiom jelitowy w reguluje metabolizm, wpływając na masę ciała, magazynowanie tłuszczu i wrażliwość na insulinę.
Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia, szczególnie w leczeniu otyłości i chorób metabolicznych - mówi Karen Sweazea, współautorka badań. - Bakterie jelitowe wpływają na sposób, w jaki magazynujemy tłuszcz, równoważą poziom glukozy i reagują na hormony, które sprawiają, że czujemy się głodni lub nasyceni. Zakłócenia w mikroflorze jelitowej mogą prowadzić do nasilenia o, i przyrostu masy ciała, co podkreśla kluczową rolę zdrowia jelit w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń metabolicznych - dodaje.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »