Strona głównaZdrowiePost przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę

Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę

Odpowiednia strategia dietetyczna może znacząco poprawić stan zdrowia i pomóc kontrolować wagę. Osoby stosujące post przerywany i równomiernie rozłożone spożycie białka w ciągu dnia, miały lepsze zdrowie jelit, więcej straciły na wadze i ich organizmy lepiej reagowały metabolicznie niż w przypadku pozostałych. Korzyści były znacznie większe niż te uzyskane przy zwykłym ograniczeniu kalorii.
Post przerywany pomaga poprawić stan zdrowia i kontrolować wagę [fot. Pexels from Pixabay]
Porównano skutki dwóch niskokalorycznych interwencji dietetycznych: zdrowej dla serca, ciągłej diety o ograniczonej kaloryczności (w oparciu o zalecenia dietetyczne ekspertów) oraz diety o ograniczonej kaloryczności obejmującej przerywany post i określone rozłożenie białka w posiłkach.

W ośmiotygodniowych testach wzięło udział kilkadziesiąt osób z lub otyłością. Osoby stosujące post przerywany i równomierne rozłożenie białka cechowały się osłabieniem objawów problemów żołądkowo-jelitowych i wzrostem różnorodności w porównaniu z osobami w grupie ograniczającej kalorie.

Post przerywany zwiększył liczbę pożytecznych drobnoustrojów w jelitach, które powiązano ze szczupłą sylwetką i poprawą ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo zwiększył ilość niektórych białek (cytokin) we krwi związanych z utratą wagi, a także produktów ubocznych aminokwasów, które sprzyjają spalaniu tłuszczu.

Post przerywany to schemat odżywiania, zgodnie z którym w ciągu doby wyznacza się „okno żywieniowe", np. trwające sześć lub osiem godzin i poza nim nie je się posiłków. Metoda ta zyskała ostatnio popularność ze względu na potencjalne korzyści zdrowotne, w tym utratę wagi, poprawę zdrowia metabolicznego i poprawę funkcjonowania mózgu.

- Biorąc pod uwagę stałą interakcję mikroflory jelitowej z przewodem pokarmowym, w ciągu ostatnich kilku lat lepiej rozumiemy jej kluczową rolę w reakcjach dietetycznych - mówi Alex Mohr, współautor badań.

Mikrobiom jelitowy to zróżnicowany zbiór mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy, w tym bakterii, wirusów, grzybów i innych drobnoustrojów. Ten złożony ekosystem, liczący wiele bilionów organizmów, odgrywa kluczową rolę w podstawowych funkcjach organizmu i ogólnym stanie zdrowia.

Mikrobiom jelitowy pomaga trawić żywność i wytwarzać witaminy oraz wspiera wchłanianie składników odżywczych. Odgrywa istotną rolę w rozwoju i funkcjonowaniu układu odpornościowego, chroniąc organizm przed szkodliwymi patogenami. Wreszcie, mikrobiom jelitowy w reguluje metabolizm, wpływając na masę ciała, magazynowanie tłuszczu i wrażliwość na insulinę.

Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny dla ogólnego stanu zdrowia, szczególnie w leczeniu otyłości i chorób metabolicznych - mówi Karen Sweazea, współautorka badań. - Bakterie jelitowe wpływają na sposób, w jaki magazynujemy tłuszcz, równoważą poziom glukozy i reagują na hormony, które sprawiają, że czujemy się głodni lub nasyceni. Zakłócenia w mikroflorze jelitowej mogą prowadzić do nasilenia o, i przyrostu masy ciała, co podkreśla kluczową rolę zdrowia jelit w zapobieganiu i leczeniu zaburzeń metabolicznych - dodaje.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć