17-03-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Zmniejszenie kaloryczności posiłków do minimum może powstrzymać starzenie się mózgu, mówią eksperci z Uniwersytetu w Groningen w Holandii. Takie działanie może zapobiec stanom zapalnym wywołanym przez komórki odpornościowe mózgu (komórki glejowe), co zwykle ma miejsce w ramach procesu .
Starzenie się i otyłość to ogólnoświatowe problemy zdrowotne dotyczące milionów ludzi. Jedno i drugie jest powiązane z przewlekłym stanem zapalenym, który sprzyja wielu chorobom. Starzenie się jest uważane za czynnik sprzyjający otyłości, ponieważ może osłabiać metabolizm, co z kolei zmienia rozmieszczenie tłuszczu, a także może wywoływać łatwiejsze przybieranie na wadze oraz . Jednocześnie otyłość może prowadzić do , nadciśnienia oraz choroby sercowo-naczyniowej, a one nierzadko przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się. Co ważne, otyłość nie tylko wpływa na funkcje narządów, ale także wpływa na centralny układ nerwowy. Wcześniejsze badania dowiodły, że nadmierna waga wiąże się z utratą synaps i deficytami poznawczymi, wyjaśniają autorzy. Postanowili więc sprawdzić, jak mogą nie tylko wpłynąć na utratę wagi, ale i poziom naszych .
Holenderscy uczeni zbadali wpływ sześciomiesięcznej diety o wysokiej oraz niskiej zawartości tłuszczu na stany zapalenia mózgu oraz markery mikrogleju w podwzgórzu myszy. Zweryfikowano też efekty stosowania u dwuletnich gryzoni diety o 40-procentowym obniżeniu wartości kalorycznej.
Okazało się, że mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni. Aktywacja stanów zapalanych komórek mikrogleju wywołana starzeniem się mogła być powstrzymywana jedynie wtedy, gdy myszy były karmione dietą niskotłuszczową i o ograniczonej kaloryczności. Jednocześnie, post okazał się konieczny, sama dieta niskotłuszczowa nie była wystarczająca, aby zapobiec tym zmianom, mówią uczeni.
Wyniki badań są dostępne we Frontiers in Molecular Neuroscience.
Na podstawie:
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »