Strona głównaZdrowiePost a praca mózgu - ograniczenie kaloryczności posiłków może pomóc myśleć

Post a praca mózgu - ograniczenie kaloryczności posiłków może pomóc myśleć

Ograniczenie kaloryczności diety może nam pomóc lepiej myśleć. Mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni.
Post a praca mózgu - ograniczenie kaloryczności posiłków może pomóc myśleć [Fot. Liv Friis-larsen - Fotolia.com] Zmniejszenie kaloryczności posiłków do minimum może powstrzymać starzenie się mózgu, mówią eksperci z Uniwersytetu w Groningen w Holandii. Takie działanie może zapobiec stanom zapalnym wywołanym przez komórki odpornościowe mózgu (komórki glejowe), co zwykle ma miejsce w ramach procesu .

Starzenie się i otyłość to ogólnoświatowe problemy zdrowotne dotyczące milionów ludzi. Jedno i drugie jest powiązane z przewlekłym stanem zapalenym, który sprzyja wielu chorobom. Starzenie się jest uważane za czynnik sprzyjający otyłości, ponieważ może osłabiać metabolizm, co z kolei zmienia rozmieszczenie tłuszczu, a także może wywoływać łatwiejsze przybieranie na wadze oraz . Jednocześnie otyłość może prowadzić do , nadciśnienia oraz choroby sercowo-naczyniowej, a one nierzadko przyczyniają się do przedwczesnego starzenia się. Co ważne, otyłość nie tylko wpływa na funkcje narządów, ale także wpływa na centralny układ nerwowy. Wcześniejsze badania dowiodły, że nadmierna waga wiąże się z utratą synaps i deficytami poznawczymi, wyjaśniają autorzy. Postanowili więc sprawdzić, jak mogą nie tylko wpłynąć na utratę wagi, ale i poziom naszych .

Holenderscy uczeni zbadali wpływ sześciomiesięcznej diety o wysokiej oraz niskiej zawartości tłuszczu na stany zapalenia mózgu oraz markery mikrogleju w podwzgórzu myszy. Zweryfikowano też efekty stosowania u dwuletnich gryzoni diety o 40-procentowym obniżeniu wartości kalorycznej.

Okazało się, że mózgi zwierząt na diecie niskotłuszczowej i na menu o zmniejszonej wartości kalorycznej były biologicznie młodsze niż pozostałych gryzoni. Aktywacja stanów zapalanych komórek mikrogleju wywołana starzeniem się mogła być powstrzymywana jedynie wtedy, gdy myszy były karmione dietą niskotłuszczową i o ograniczonej kaloryczności. Jednocześnie, post okazał się konieczny, sama dieta niskotłuszczowa nie była wystarczająca, aby zapobiec tym zmianom, mówią uczeni.

Wyniki badań są dostępne we Frontiers in Molecular Neuroscience.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X