26-01-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Aspartam, sztuczny słodzik znajdujący się w wielu rozmaitych produktach spożywczych i napojach, ma związek zachowaniami przypominającymi zaburzenia lękowe.
![Popularny słodzik może wywoływać zaburzenia lękowe [fot. günter from Pixabay] Popularny słodzik może wywoływać zaburzenia lękowe [fot. günter from Pixabay]](http://www.senior.pl/Popularny-slodzik-moze-wywolywac-zaburzenia-lekowe_img63d30b5414705.jpg)
W testach na myszach odkryto, że aspartam wywołuje niepokój. Co istotne, takie efekty były widoczne w dwóch pokoleniach gryzoni.
- Badanie pokazuje, że musimy spojrzeć na czynniki środowiskowe, ponieważ to, co obserwujemy dzisiaj, to nie tylko to, co dzieje się obecnie, ale i to, co wydarzyło się dwa pokolenia temu, a może nawet wcześniej - mówi Pradeep Bhide, współautor badań.
Stosowanie słodzika może sprzyjać zmianom epigenetycznym, mówią eksperci. W przeciwieństwie do zmian genetycznych (mutacji), te epigenetyczne są odwracalne i nie zmieniają sekwencji DNA; mogą jednak modyfikować sposób, w jaki organizm odczytuje tę sekwencję.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (Food and Drug Administration, FDA) zatwierdziła aspartam jako w 1981 roku. Obecnie co roku produkuje się prawie 5000 ton tej substancji. Po spożyciu związek przekształca się w kwas asparaginowy, fenyloalaninę i metanol, a one mogą mieć znaczący wpływ na ośrodkowy układ nerwowy.
W ramach testów myszom dodawano do wody pitnej aspartam w ilości około 15 proc. zatwierdzonego przez FDA maksymalnego dziennego spożycia dla ludzi. Gryzonie przyjmowały taką dawkę słodzika przez 12 tygodni.
U myszy zaobserwowano wyraźne zachowanie przypominające w różnych testach labiryntowych i to także w kolejnych pokoleniach samców, którym podawano aspartam.
Po podaniu diazepamu, leku stosowanego w terapii u ludzi, myszy we wszystkich pokoleniach przestały wykazywać zachowania podobne do zaburzeń lękowych.
Na podstawie: