08-12-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Glifosat jest powszechnie stosowanym herbicydem o szerokim spektrum działania. Jak się okazuje, może mieć jednak wpływ na ludzki mikrobiom jelitowy.
Naukowcy z Uniwersytetu w Turku w Finlandii opracowali nowe narzędzie bioinformatyczne, które pozwala przewidzieć, czy ludzkie bakterie jelitowe są wrażliwe na glifosat.
- Glifosat oddziałuje na enzym zwany EPSPS. Enzym ten jest kluczowy dla syntezy trzech niezbędnych aminokwasów i na podstawie jego struktury jesteśmy w stanie sklasyfikować 80-90 proc. gatunków bakterii wrażliwych lub odpornych na glifosat - mówi docent Pere Puigbò, współautor badań.
Na podstawie analiz wykorzystujących nowe narzędzie bioinformatyczne, ustalono, że 54 proc. gatunków bakterii jelitowych człowieka jest potencjalnie wrażliwych na glifosat. - To przełomowe badanie dostarcza narzędzi do dalszych badań dla określenia rzeczywistego wpływu glifosatu na mikrobiotę jelitową ludzi i zwierząt, a tym samym na ich zdrowie - wyjaśnia Marjo Helander, współautor badań.
Glifosat może mieć silny wpływ na gatunki bakterii w człowieka, a wiele ostatnich badań wykazało, że zaburzenia w mikrobiomie jelit człowieka są powiązane z wieloma chorobami. Dlatego powszechne stosowanie glifosatu może mieć istotnie oddziaływać na zdrowie człowieka.
Dominacja wspomnianego herbicydu na rynku jest przypisywana głównie stosowaniu upraw transgenicznych, takich jak soja, kukurydza i rzepak, które są często uprawiane jako odmiany odporne na glifosat poza Europą. W Europie glifosat jest powszechnie stosowany do wysuszania zbóż, i nasion przed zbiorami. Jest również stosowany do zwalczania chwastów przed siewem w systemach uprawy bezorkowej.
W glebie, na powierzchniach roślin i w jelitach zwierząt funkcjonuje bogata i różnorodna społeczność mikrobiologiczna. Możliwe, że nawet niewielkie pozostałości glifosatu pośrednio wpływają na występowanie w nich szkodników i patogenów, ostrzegają eksperci.
Na podstawie: