07-06-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Płatki śniadaniowe produkowane z ziaren zbóż mają nie tylko wyjątkowy smak - jedzone z mlekiem lub jogurtem dostarczają organizmowi wielu składników mineralnych. Wybierając płatki pełnoziarniste, zaspokajamy jeszcze więcej potrzeb naszego organizmu. Jadalne części ziaren zbóż są bogatym źródłem m.in. błonnika.
Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek uważa, że płatki są bogatym źródłem witamin i substancji odżywczych. Najlepszym potwierdzeniem mogą być dane odnośnie częstotliwości ich spożycia przez Polki. Z deklaracji wynika, że blisko 80% respondentek na śniadanie najchętniej je właśnie płatki śniadaniowe.
– Naturalne płatki wytwarzane są z ziaren zbóż: , pszenicy, jęczmienia, żyta, kukurydzy. Podczas produkcji ziarna pozbawia się łusek, a potem tylko poddaje się je sprasowaniu, dzięki czemu całe bogactwo składników pozostaje w środku. Sposób na szybkie i pełnowartościowe śniadanie? Właśnie płatki zbożowe będą do tego idealne! Wystarczy zalać je mlekiem lub jogurtem. Następnie dodać ulubione owoce albo inne dodatki np. – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.
Zdrowe i pożywne śniadanie powinno dawać energię na cały dzień, a do tego nie może być nudne – warto zatem zadbać o jego różnorodność.
– Ogromna różnorodność płatków zbożowych sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Możesz wybrać płatki owsiane, kukurydziane, żytnie, gryczane lub jęczmienne – każda propozycja będzie doskonałym i wartościowym początkiem dnia dla ciebie i całej rodziny, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety i dopełnienie aktywnego, zdrowego stylu życia. Płatki śniadaniowe pełnoziarniste to cenne źródło składników mineralnych takich jak mangan i fosfor. Są również źródłem , który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu jelit – dodaje dietetyk.