07-08-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dieta zawierająca codzienną dawkę pistacji może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka płuc i inne rodzaje nowotworu.
- Wiadomo, że witamina E zapewnia pewien stopień ochrony przed niektórymi rodzajami raka. Większe spożycie gamma-tokoferolu, który jest formą , może zmniejszyć ryzyko - mówi Ladia M. Hernandez, dietetyczka z University of Texas. są dobrym źródłem gamma-tokoferolu, więc mogą pomóc zmniejszyć zagrożenie nowotworem płuc - dodaje.
Wiadomo, że pistacje mają korzystny wpływ na zdrowie serca, ponieważ obniżają poziom cholesterolu i dostarczają przeciwutleniaczy. Przeprowadzono sześciotygodniowe kontrolowane badanie kliniczne, aby ocenić, czy jedzenie pistacji zwiększy poziom gamma-tokoferolu w surowicy.
W testach wzięło udział kilkadziesiąt zdrowych osób, które zostały losowo przydzielone do grupy kontrolnej lub stosującej dietę bogatą w pistacje. Stwierdzono znaczący wzrost ilości gamma-tokoferolu w diecie „pistacjowej" w porównaniu z dietą kontrolną.
- Pistacje należą do bardzo zdrowych , a ich spożycie w ilości ok. 56 gramów dziennie można włączyć do strategii dietetycznych mających na celu zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka płuc bez powodowania znaczących zmian wskaźnika masy ciała - radzi Hernandez.
Inne produkty, które są bogatym źródłem gamma-tokoferolu, to: orzeszki ziemne, pekan, orzechy włoskie, i olej kukurydziany.
Na podstawie: