08-04-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedna do dwóch garści pistacji zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych dzięki istotnemu obniżeniu poziomu cholesterolu LDL.
Sprawdzono, jak dołączenie różnych dawek do diety przełoży się na poziom cholesterolu. Początkowo wszyscy uczestnicy przez dwa tygodnie stosowali przeciętną amerykańską dietę składającą się z 35 proc. tłuszczu ogółem i 11 proc. tłuszczów nasyconych. Następnie na cztery tygodnie zmieniono im sposób odżywiania się.
Zmienione jadłospisy obejmowały: dietę pistacji o obniżonej zawartości tłuszczu w ogóle i tłuszczów nasyconych; dołączenie do standardowej diety ok. 42 gramów pistacji lub dołączenie ponad 80 gramów pistacji.
Jak odkryto, ponad 80 gramów pistacji zmniejszyło ilość całkowitego cholesterolu we krwi o 8,4 procent, a lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), czyli zwanego złego , o 11,6 procent. Ustalono też, że lipoproteiny nie-HDL spadły o 11,2 procent. Poziom tych rodzajów cholesterolu zaś jest uważana za wskaźnik ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
To nie wszystko. Dołączenie 80 gramów pistacji do codziennej diety zmniejszyło też stosunek cholesterolu całkowitego do HDL, LDL do HDL i nie-HDL do HDL i apolipoproteiny B - wszystko to stanowi miarę prawdopodobieństwa rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
- Chcieliśmy sprawdzić, czy zwiększony poziom przeciwutleniaczy dostarczanych przez pistacje może zmniejszyć i proces utleniania - mówi Sarah Gebauer z Penn State. Pistacje zawierają więcej luteiny (powszechnie występującej w ciemnych warzywach liściastych), beta-karotenu (prekursora witaminy A) i gamma tokoferolu (głównej postaci witaminy E), niż inne orzechy. Wiadomo też, że utleniony LDL i inne lipproteiny przyczyniają się do powstawania złogów miażdżycowych w tętnicach - dodaje Gebauer.
Co więcej, zarówno diety z dodatkiem 42, jak i z dodatkiem ponad 80 gramów pistacji dziennie zmniejszyły utleniony LDL w porównaniu z dietą wyjściową. Jadłospisy wzbogacone w pistacje wywołały też znacznie wyższy poziom luteiny we krwi. Zwiększona zawartość luteiny w diecie z ponad 80 gramami pistacji zbiegała się z mniejszą ilością utlenionego LDL, co może oznaczać, że luteina osłabia ryzyko poprzez zmniejszenie utlenionego LDL w surowicy.
Na podstawie:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »