18-12-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jeśli codziennie serwujesz sobie puszkę słodkiego napoju, narażasz się na znaczne ryzyko cukrzycy.
Częste picie słodkich napojów skutkuje regularnymi skokami poziomu glukozy we krwi, a to z kolei sprawia, że komórki przestają prawidłowo reagować, co jest początkiem .
Picie już jednego słodkiego napoju dziennie może znacznie zwiększyć ryzyko , który często rozwija się w pełnoobjawową .
Badacze z Tufts University w Bostonie ustalili, że osoby wypijające codziennie jeden słodki napój są aż o 46 procent bardziej narażone na stan przedcukrzycowy. Takiego samego niebezpieczeństwa nie odnotowano w przypadku serwowania dietetycznych wersji napojów.
Jak wyjaśniają autorzy, regularne dostarczanie sobie określonej ilości cukru wpływa na organizm na poziomie komórkowym. Aby przetworzyć na energię, komórki potrzebują insuliny, jednak nadmiar glukozy może powodować zbytnią ekspozycję komórek na insulinę, co skutkuje ich mniejszą wrażliwością na ten hormon. A częsty wysoki poziom insuliny skutkuje niszczeniem organów.
Stan przedcukrzycowy jest odwracalny. Odpowiednie zmiany w stylu życia, w tym zdrowa dieta i regularna aktywność fizyczna mogą cofnąć zmiany wynikające z narażenia na nadmierną ilość glukozy.
W ramach badań przez 14 lat monitorowano styl życia i zdrowie niemal 1,7 tys. osób w srednim wieku. Okazało się, że ci, którzy pili największe ilości słodkich napojów (tj. ok. sześciu tygodniowo), cechowali się aż o 46 proc. wyższym ryzykiem stanu przedcukrzycowego niż osoby unikające tych produktów.
Warto pamiętać, że 500 ml popularnych słodkich napojów może zawierać nawet 18 łyżeczek cukru. Do tego dochodzi cukier spożywany z innymi produktami - nie tylko słodyczami, ale i np. keczupem, musztardą, jogurtami, płatkami śniadaniowymi, gotowymi zupami, etc. W efekcie nieśmiadomie można dostarczać sobie bardzo duże dawki cukru, co istotnie wpływa na ryzyko cukrzycy.
O badaniach napisano w Journal of Nutrition.
Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »