Strona głównaZdrowiePieczywo z przetworzonego ziarna i słodycze sprzyjają bezsenności

Pieczywo z przetworzonego ziarna i słodycze sprzyjają bezsenności

Szacuje się, że 30 proc ludzi doświadcza bezsenności, a nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Columbia sugeruje, że częściowo można za to winić dietę.
Pieczywo z przetworzonego ziarna i słodycze sprzyjają bezsenności [fot.  현국 신 from Pixabay]
Badanie pokazało, że kobiety po menopauzie, które stosowały dietę bogatą w proste węglowodany - zwłaszcza dodatkowe cukry - były bardziej narażone na . Z kolei kobiety, których dieta zawierała większe ilości warzyw, błonnika i owoców (ale nie w postaci soku), rzadziej miały problemy z insomnią.

- Bezsenność nierzadko jest leczona za pomocą terapii poznawczo-behawioralnej lub leków, ale mogą one być drogie lub powodować skutki uboczne - mówi dr James Gangwisch, psychiatra z Uniwersytetu Columbia. - Identyfikując inne czynniki, które prowadzą do problemów ze snem, możemy znaleźć proste i tanie działania nie dające niepożądanych skutków - dodaje Gangwisch.

W nowych badaniach zebrano dane kilkudziesięciu tysięcy kobiet. Autorzy przyjrzeli się, czy panie, których diety cechowały się wyższym indeksem glikemicznym, były bardziej narażone na bezsenność.

Różne rodzaje i dawki węglowodanów w różnym stopniu zwiększają poziom cukru we krwi. Węglowodany wysokorafinowane, takie jak dodane cukry, białe , biały ryż i , wywołują wyższy i skutkują szybszym wzrostem poziomu cukru we krwi.

Gdy dawka cukru we krwi szybko się podnosi, organizm uwalnia insulinę, a wynikający z tego spadek ilości cukru może skutkować uwalnianiem hormonów, takich jak adrenalina i kortyzol, które z kolei mogą zakłócać sen - mówi dr Gangwisch.

Jak wskazują autorzy, że im wyższy był że dietetyczny indeks glikemiczny - zwłaszcza spowodowany dodatkiem cukrów i przetworzonych ziaren - tym większe odnotowano ryzyko bezsenności. Tymczasem panie stosujące jadłospis bogaty w warzywa i owoce rzadziej doświadczały kłopotów z zasypianiem.
Owoce zawierają cukier, ale i błonnik, który spowalnia tempo wchłaniania i zapobiega skokom glukozy we krwi. Wskazuje to, że przyczyną bezsenności u kobiet jest wysoko przetworzona żywność o zwiększonej ilości cukrów i rafinowanych ziaren - mówi dr Gangwisch.
Ponieważ większość ludzi, nie tylko kobiety po menopauzie, doświadcza gwałtownego zwiększeniu poziomu cukru we krwi po zjedzeniu węglowodanów prostych, autorzy sądzą, że ich ustalenia mogą być prawdziwe także dla szerszej populacji.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kobiety.net.pl
  • Kosciol.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy