26-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Słońce przygrzewa nam coraz dłużej i dobrze, bo to oznacza syntetyzowanie przez organizm większej ilości witaminy D, która pomaga zapobiec różnym problemom zdrowotnym - senności, depresji i słabszym kościom. Skuteczne w zapobieganiu niedoborom witaminy D są też pieczarki.
Naukowcy z Boston University School of Medicine poprosili 30 zdrowych uczestników o zażywanie albo suplementów z (zawierających 2000 IU witaminy D2 i D3) lub 2000 IU sproszkowanych pieczarek. Grzybowe tabletki przyjmowano codziennie przez trzy miesiące w okresie zimowym, gdy prawdopodobieństwo uzyskania odpowiedniej ilości witaminy D dzięki światłu słonecznemu jest niższe.
Na początku testów poziom witaminy D u uczestników nie był znacząco różny, a podczas badań u wszystkich uczestników jej ilość wzrosła, zaś po 12 tygodniach u obu grup jej poziomy nie różniły się. To pokazuje, że mogą być tak samo skuteczne jak suplementy.
Gdy uczeni zbadali grzyby, które były eksponowane na promieniowanie ultrafioletowe, okazało się, że również zawierają witaminy D3 i D4.
Najwyraźniej grzyby wchłaniają i przetwarzają w sposób podobny do ludzkiej skóry - przekształcając je w witaminę D. Problemem jest to, że grzyby zazwyczaj uprawia się w zaciemnionych miejscach, więc nie cechują się większą zawartością tej pożądanej substancji.
Dobra wiadomość jest jednak taka, że w nabytych w sklepie pieczarkach można znacznie zwiększyć ich poziom witaminy D, wystarczy na około trzydzieści minut przed spożyciem umieścić je w nasłonecznionym miejscu. Witaminy D nie niszczy proces gotowania.
Depresja to bardzo poważna choroba, a jej lekceważenie może prowadzić nawet do śmierci. Dotyka ona ludzi w różnym wieku, jednak w przypadku osób starszych bywa często lekceważona, traktowana jako jeden z objawów starzenia się. czytaj dalej »