29-08-2021
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
- Nasze badanie sugeruje, że utrzymywanie odpowiedniego może zapobiec lub przynajmniej spowolnić zmiany w sercu, które prowadzą do jego niewydolności. Wyniki wskazują, że musimy zwracać uwagę na ilość płynów, które dostarczamy organizmowi każdego dnia i uważać, żeby nie pić za mało - mówi dr Natalia Dmitrieva z National Institutes of Health w Bethesdzie w USA.
Zaleca się, by kobiety piły od 1,6 do 2,1 litra płynów dziennie, a mężczyźni - od 2 do 3 litrów. Tymczasem światowe badania wykazały, że wiele osób nie dostarcza sobie nawet ilości płynów z tych dolnych zakresów. w surowicy jest miernikiem stanu nawodnienia: gdy mniej się pije, jego stężenie istotnie wzrasta. W efekcie organizm stara się oszczędzać wodę, aktywując procesy, które przyczyniają się do rozwoju .
- To naturalne, że nawodnienie i sód w surowicy zmieniają się z dnia na dzień, w zależności od tego, ile pijemy. Gdy jednak stężenie sodu w surowicy pozostaje na niskim poziomie przez długi czas, jest to nierzadko związane ze zbyt niskim spożywaniem napojów - wskazuje dr Dmitrieva.
W badaniu sprawdzono, czy stężenie sodu w surowicy u osób w średnim wieku pozwala przewidzieć rozwój niewydolności serca 25 lat później. Zbadano też związek między nawodnieniem i pogrubieniem ścian lewej komory pompującej serca - co jest zwane przerostem lewej komory i co oznacza wyższe ryzyko diagnozy niewydolności serca w przyszłości.
Wyższe stężenie sodu w surowicy w wieku średnim (44-66 lat) było związane zarówno z niewydolnością serca w starszych latach (70-90 lat), jak i przerostem lewej komory. Sód w surowicy był miał istotny związek z niewydolnością serca i przerostem lewej komory po uwzględnieniu innych czynników rozwoju tej dolegliwości: wieku, ciśnienia krwi, funkcji nerek, poziomu cholesterolu we krwi, , wskaźnika masy ciała, płci i palenia papierosów. Każde zwiększenie stężenia sodu w surowicy o 1 mmol/l w wieku średnim wiązało się z odpowiednio o 1,20 i 1,11 wzrostem prawdopodobieństwa wystąpienia odpowiednio przerostu lewej komory i niewydolności serca 25 lat później.
Ryzyko zarówno przerostu lewej komory, jak i niewydolności serca w wieku 70-90 lat zaczęło wzrastać, gdy stężenie sodu w surowicy przekraczało 142 mmol/l w wieku średnim. Jak podaje dr Dmitrieva, ten poziom sodu mieści się w normalnym zakresie i nie jest oznaczony jako nieprawidłowy w wynikach testów laboratoryjnych, ale mógłby być punktem odniesienia dla lekarzy w identyfikowaniu osób, u których należy ocenić poziom przyjmowania płynów.
Na podstawie: