06-01-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie kilku filiżanek kawy dziennie może pomóc zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych u osób z migotaniem przedsionków.
Migotanie przedsionków (ang. atrial fibrillation, AF) jest najczęstszym zaburzeniem rytmu serca. W najnowszych wytycznych z 2023 roku dotyczących diagnozy i leczenia migotania przedsionków stwierdzono, że powstrzymanie się od w celu zapobiegania zaburzeniom rytmu serca nie przynosi pacjentom żadnych korzyści.
- Wiadomo, że regularne picie kawy korzystnie wpływa na sprawność poznawczą zdrowych osób. Najczęstsze zaburzenie rytmu serca zaś, czyli migotanie przedsionków, niezależnie zwiększa ryzyko demencji - mówi powiedział dr Massimo Barbagallo ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurychu. - Pytanie brzmi zatem, czy kawa może zrównoważyć zwiększone ryzyko zaburzenia funkcji poznawczych u osób z migotaniem przedsionków - dodaje.
Zgodnie z federalnymi wytycznymi dietetycznymi USA, trzy do pięciu filiżanek kawy o pojemności ok. 240 ml dziennie może być częścią zdrowej diety, ale dotyczy to tylko zwykłej czarnej kawy. Amerykańskie Stowarzyszenie Kardiologiczne ostrzega, że popularne napoje na bazie , takie jak latte i macchiato, często zawierają dużo kalorii, dodanego i tłuszczu.
W nowych testach monitorowano ponad 2400 osób, u których zdiagnozowano migotanie przedsionków. W ciągu kilku lat pacjenci parokrotnie byli poddawani testom poznawczym i deklarowali, ile filiżanek kawy z kofeiną wypili w ciągu ostatnich 12 miesięcy - niezależnie od dodatkowych substancji słodzących, kremów lub aromatów. Rozmiar filiżanki nie był brany pod uwagę.
Autorzy przeanalizowali oceny poznawcze i sprawdzili, czy picie kawy może zapobiec pogorszeniu funkcji poznawczych, które jest znanym zagrożeniem migotania przedsionków. Ponieważ choroba Alzheimera i AF są związane z ogólnoustrojowym stanem zapalnym, naukowcy sprawdzili również markery stanu zapalnego. Jak wykazano:
- Ogólnie rzecz biorąc, wyższe wyniki testów poznawczych były związane z większą ilością kawy w diecie;
- W szczególności wyniki dotyczące szybkości przetwarzania, koordynacji wzrokowo-ruchowej i uwagi poprawiły się znacząco o 11 proc. wśród osób pijących kawę w porównaniu do tych, którzy jej nie pili;
- Obliczono, że wiek poznawczy był o 6,7 roku młodszy u osób pijących najwięcej kawy w porównaniu do pozostałych;
- Markery stanu zapalnego były o ponad 20 proc. niższe u uczestników pijących pięć filiżanek dziennie niż u ludzi pijących mniej niż jedną filiżankę dziennie.
- Istniał bardzo wyraźny i spójny związek „dawka-odpowiedź" między piciem większej ilości kawy a lepszymi wynikami w kilku różnych zaawansowanych testach poznawczych - mówi dr Jürg H. Beer, współautor badań. - Markery zapalne obniżały się wraz ze wzrostem spożycia kawy; związek ten pozostał po uwzględnieniu takich zmiennych, jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, status palacza, aktywność fizyczna i historia udaru - dodaje.
Wcześniejsze badania sugerowały, iż ochronne działanie regularnego spożycia kawy przed pogorszeniem u osób starszych może być spowodowane kofeiną i innymi składnikami aktywnymi, w tym magnezem i witaminą B3 (niacyną); lub też może być wywoływane rolą kawy w redukcji substancji chemicznych wywołujących stany zapalne.
Autorzy podkreślają, że kawa nie nasila objawów migotania przedsionków, dodają jednak, że nie wiadomo, jaki efekt, jeśli chodzi o zdolności poznawcze, daje w dłuższej perspektywie.
Na podstawie: