25-04-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie kawy - szczególnie dwóch do trzech filiżanek dziennie - wiąże się nie tylko z niższym ryzykiem chorób serca i zaburzenia rytmu serca, ale także z dłuższym życiem. Dotyczy to zarówno osób z chorobami układu krążenia, jak i pozostałych.
- Ponieważ może przyspieszyć tętno, niektórzy obawiają się, że picie tego napoju może wywołać lub nasilić niektóre problemy z sercem. Stąd pewne porady medyczne dotyczące rezygnacji z kawy. Nasze dane jednak sugerują, że nie należy zniechęcać do codziennego serwowania sobie kawy, ale raczej włączyć ją jako część zdrowej diety w przypadku osób z chorobami serca i bez nich - mówi prof. Peter M. Kistler z Alfred Hospital and Baker Heart Institute w Melbourne w Australii - Odkryliśmy, że picie kawy miało albo neutralny efekt - czyli nie szkodziło - albo wiązało się z korzyściami dla zdrowia serca - dodaje prof. Kistler.
Zebrano informacje na temat zdrowia ponad pół miliona osób, które monitorowano przez co najmniej dekadę. Sprawdzano ilość wypijanej kawy i rozwój , , w tym choroby wieńcowej, niewydolności serca i oraz zgonów z jakiegokolwiek powodu i związanych z sercem.
Ogólnie rzecz ujmując, picie dwóch/trzech filiżanek kawy dziennie wiązało się z największą korzyścią, tzn. przekładało się na 10-15 proc. niższe ryzyko rozwoju choroby wieńcowej, niewydolności serca, problemów z rytmem serca lub śmierci z jakiegokolwiek powodu.
Prawdopodobieństwo udaru mózgu lub śmierci związanej z sercem było najniższe wśród osób, które piły jedną filiżankę tego napoju dziennie. Maksymalne korzyści odnotowano wśród osób pijących dwie do trzech filiżanek kawy dziennie, a mniejsze wśród osób serwujących sobie mniej lub więcej niż podana powyżej ilość.
Co więcej, dwa do trzech małych kubków kawy dziennie miało związek z niższym zagrożeniem śmiercią w dany okresie w porównaniu z zupełnym brakiem kawy w menu. Co ważne, dowolne dawki tego napoju nie przekładały się na problemy z rytmem serca, w tym migotanie przedsionków, co bywa przedmiotem obaw medyków. Jak ustalono, osoby, które miały arytmię na początku badania i piły kawę cechowały się niższym ryzykiem śmierci w trakcie trwania badań. Przykładowo, uczestnicy z migotaniem przedsionków, którzy pili jedną filiżankę kawy dziennie, byli niemal o 20 proc. mniej narażeni na śmierć niż osoby z tą dolegliwością, które unikały kawy.
- Medycy na ogół mają pewne obawy, jeśli pacjenci z chorobą sercowo-naczyniową lub zaburzeniami rytmu serca nie rezygnują z kawy. Stąd radzą chorym, aby całkowicie przestali pić ten napój, niepokojąc się, że dodatkowo zaburzy rytm serca. Jednak nasze badanie pokazuje, że regularne picie jest bezpieczne i może być częścią zdrowej diety u osób z chorobami serca - wyjaśnia prof. Kistler.
Jak zatem kawa może przynieść korzyści sercu? Wielu utożsamia ją z kofeiną, ale jej ziarna w rzeczywistości zawierają ponad 100 biologicznie aktywnych związków. Substancje te mogą pomóc zmniejszyć stres oksydacyjny i stany zapalne, poprawić wrażliwość na insulinę, usprawnić metabolizm, powstrzymywać wchłanianie tłuszczu przez jelita i blokować receptory związane z nieprawidłowym rytmem serca.
Na podstawie: