Strona głównaZdrowiePicie alkoholu nasila alergię na orzechy

Picie alkoholu nasila alergię na orzechy

Ustalenia dotyczące poważnych reakcji alergicznych stanowią ostrzeżenie dla osób uczulonych na orzechy drzewne, a ogólnie rzecz biorąc, mogą prowadzić do szybszych diagnoz w nagłych wypadkach u osób ze wszystkimi alergiami anafilaktycznymi.
Picie alkoholu nasila alergię na orzechy [fot. Pixabay]
Na McGill University odkryto, że picie alkoholu wiąże się z poważniejszymi reakcjami przy na orzechy. Co więcej, nawet napoje alkoholowe o smaku orzechów, czy te z dodatkiem sztucznych aromatów, mogą narażać ludzi na śladowe alergeny i zwiększać ryzyko poważnych reakcji.

Testy wykazały zależności między czynnikami wyzwalającymi a objawami anafilaksji, reakcji alergicznej, która może być śmiertelna w ciągu kilku minut, jeśli nie jest leczona. Odkryto, że najczęstszym czynnikiem wyzwalającym jest żywność, odpowiedzialna za ponad połowę przypadków anafilaksji. Spośród nich drzewne (migdały orzechy brazylijskie, , orzechy nerkowca i in.) wyróżniały się silnym związkiem z uczuciem ucisku gardła w porównaniu z innymi . Reakcje na jad użądleń owadów z kolei częściej wywoływały problemy związane z sercem, takie jak spadek ciśnienia krwi.

Reakcje alergiczne dorosłych

Anafilaksja jest najczęściej wywoływana przez jedzenie, ukąszenia owadów lub leki. Podczas gdy lekarze często skutecznie leczą ją epinefryną, według ekspertów rzadko rozumieją, dlaczego pewne czynniki wyzwalające powodują określone objawy, co stanowi lukę w wiedzy i może opóźnić diagnozę i leczenie.

- Dla lekarzy określone wzorce postępowania mogą oznaczać szybsze, ratujące życie leczenie w nagłych wypadkach. W przypadku osób z alergiami zrozumienie roli alkoholu i innych czynników wyzwalających może pomóc im podejmować bezpieczniejsze decyzje - mówi Roy Khalaf z Uniwersytetu McGill.

- W związku z obfitością smakołyków na bazie orzechów w okresie świątecznym ryzyko przypadkowego narażenia na alergeny wymaga szczególnej uwagi - uważa Khalaf. Ustalenia mogą mieć również znaczenie dla praktyk etykietowania w przemyśle spożywczym, dodał, podkreślając znaczenie jasnych informacji o alergenach w celu ochrony konsumentów.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Alergia / Alergie - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Alergia to choroba wywoływana reakcją układu odpornościowego na określone substancje, na przykład pyłki, kurz, jad pszczeli, czy sierść zwierząt domowych. Choroby wywołane przez alergeny stały się bardzo częstym zjawiskiem w ciągu ostatniego półwiecza. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć