30-08-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pestycydy i herbicydy są kluczowe dla zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie, ale substancje te mogą niekorzystne dla naszego zdrowia. Potrzeba dobrych metod analitycznych, aby identyfikować nawet śladowe ilości potencjalnie szkodliwych związków. Teraz opracowano zaawansowaną technologicznie metodę obrazowania, aby wykrywać zanieczyszczenie pestycydami, a jej zastosowanie w przypadku owoców ujawnia, że obecne praktyki dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą być niewystarczające.
Metoda analityczna zwana powierzchniowo wzmocnioną spektroskopią Ramana (SERS) zyskuje na popularności jako sposób wykrywania związków stosowanych w produktach rolnych.
W testach membrany ze srebrem do zastosowań w zakresie bezpieczeństwa żywności naukowcy rozpylali pestycydy tiram i karbendazym, osobno lub razem, na . Następnie suszyli owoce na powietrzu i myli je, aby naśladować codzienne praktyki. Kiedy położyli membranę na jabłkach, SERS wykrył pestycydy na owocach, choć chemikalia były obecne w niskich stężeniach.
Technika użyta na jabłkach opryskanych zarówno tiramem, jak i karbendazymem pozwoliła wykryć zanieczyszczenie pestycydami w skórce owocu, a także najbardziej zewnętrznej warstwie miąższu.
Jak wyniki sugerują, że samo mycie może być niewystarczające, aby zapobiec spożyciu - konieczne jest obieranie, aby usunąć potencjalne zanieczyszczenie ze skórki i zewnętrznego miąższu, twierdzą naukowcy. Poza jabłkami, systemu membranowego SERS użyto do wykrywania pestycydów na ogórkach, krewetkach, w proszku i ryżu.
Na podstawie: