Strona głównaZdrowiePełnoziarniste znaczy pełnowartościowe

Pełnoziarniste znaczy pełnowartościowe

Na sklepowych półkach zaczyna się ostatnio pojawiać coraz więcej żywności, która jest wyprodukowana z pełnego ziarna lub z mąki pełnoziarnistej. Ale czy wszyscy zdajemy sobie sprawę z dobroczynnych właściwości takiej żywności, a także z faktu, że to od codziennej diety zaczyna się dbanie od własne zdrowie?
Pełnoziarniste znaczy pełnowartościowe [© Václav Mach - Fotolia.com] To właśnie produkty pełnoziarniste są źródłem ważnych i niezbędnych dla ludzkiego organizmu składników mineralnych i witamin, które bezpośrednio wpływają na jego prawidłowe funkcjonowanie. W produktach z pełnego ziarna można znaleźć błonnik, kwas foliowy, niacynę, fosfor, żelazo, magnez i cynk. Takim wartościowym produktem, od którego możemy zacząć aktywny dzień mogą być płatki śniadaniowe. Co jednak tak naprawdę znaczy - płatki z pełnego ziarna? W jaki sposób powstają najbardziej wartościowe pod względem odżywczym płatki śniadaniowe?

Produkty można odróżnić od niepełno ziarnistych, dzięki ich specyficznemu ciemniejszemu kolorowi. Dzieje się tak dlatego, ponieważ do fabryki trafia całe nieobrobione ziarno, pełne cennych składników odżywczych. Produkt pełnoziarnisty zawiera wszystkie części ziarna czyli bielmo, zarodek, a co najważniejsze bogatą w błonnik łuskę, która cennym źródłem witaminy grupy B, minerałów oraz białka. Sprawia także, że czujemy się syci przez dłuższy czas. Dzięki temu możemy łatwiej utrzymać prawidłową wagę.

Jak robi się płatki?

Ziarno jest poddawane specjalistycznej obróbce termicznej w urządzeniu ciśnieniowym. Właśnie wtedy formuje się je w znany wszystkim płatek śniadaniowy i dodaje dodatkowe składniki takie jak witaminy, minerały lub smak np. truskawkowy. Następnie tak wzbogacone ziarno poddawane jest walcowaniu i suszeniu aby pozbyć się z niego wilgoci. Dzięki temu konsumenci mogą je bezpiecznie przechowywać bez obawy, że się zepsuje. W kolejnym etapie łączy się płatki z owocami, bakaliami lub powleka się je czekoladą bądź jogurtem. W fabryce odważane są odpowiednie porcje wg ściśle ustalonej receptury, a następnie zamykane są w gwarantującej utrzymanie świeżości i odpowiedniej wilgotności folii barierowej. Paczka jest od razu po zamknięciu automatycznie pakowana do kartonu, dzięki czemu produkt jest zabezpieczony przed uszkodzeniem. Taki system pakowania jest gwarantem zachowania produktu w odpowiedniej wilgotności i jakości.

Korzystne dla zdrowia

Od dawna sądzono, że produkty pełnoziarniste korzystnie wpływają na zdrowie. Przeprowadzono wiele badań, które udowodniły, że obok dużej ilości węglowodanów złożonych zawierają one także witaminy (niacyna i kwas foliowy) oraz minerały takie jak fosfor, żelazo, magnez i cynk. Produkty pełnoziarniste stanowią więc ważną część właściwie zbilansowanej, zdrowej diety. Dzięki wysokiej zawartości pokarmowego, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, natomiast witaminy z grupy B oraz cenne minerały wspomagają układ nerwowy i działają pozytywnie na samopoczucie. Dobroczynny wpływ pełnego ziarna jest spowodowane tym, że jego największa ilość znajduje się w warstwach zewnętrznych ziarna (te warstwy są usuwane przy produkcji mąk białych i dlatego właśnie są one zdecydowanie uboższe w ten składnik). W miarę przesuwania się w głąb ziarna (w kierunku bielma) jego zawartość zmniejsza się.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy