Zgodnie z dietetycznymi rekomendacjami, należy zminimalizować spożycie pełnotłustych produktów mlecznych, ponieważ są one źródłem tłuszczów nasyconych i mogą niekorzystnie wpływać na poziom lipidów we krwi oraz zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i przedwczesnej śmierci. Dowody na to są jednak nieliczne i niewiele danych dotyczących wpływu nabiału na zdrowie dostępnych jest w krajach o niskich i średnich dochodach. W związku z tym chcieliśmy ocenić powiązania między ogólną ilością produktów mlecznych i określonymi ich rodzajami oraz wskaźnikami śmiertelności i chorobmi sercowo-naczyniowymi – piszą autorzy z McMaster University w Hamilton (prowincja Onatrio).
Tagi: magnez, wapń, witamina k, cholesterol, choroby sercowo-naczyniowe, udar, dieta, nabiał
Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »
Zastrzeżenia odpowiedzialności
Podziel się:
Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany:
zaloguj się /
zarejestruj się
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.