31-12-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
zawierają składnik o nazwie kapsaicyna, która jest substancją odpowiedzialną ostry smak tego warzywa. Kapsaicyna może być stosowana w leczeniu związanego z zabiegiem chirurgicznym, przy chorobach stawów, takich jak: zapalenie stawów i fibromialgia, a także w bolesności mięśni i przy .
Kapsaicyna działa poprzez aktywację określonych receptorów nerwowych w skórze i pod skórą, które powodują pieczenie lub swędzenie. Jeśli te nerwy są aktywowane przez długi czas, ostatecznie tracą zdolność do prawidłowego funkcjonowania i nie są w stanie przetwarzać sygnałów bólu. Gdy leczenie kapsaicyną jest regularne, sygnały nerwowe zostają powstrzymywane, a ból może ulega zmniejszeniu lub nawet zupełnie zanika.
Miejscowo kapsaicynę można stosować do uśmierzania różnego rodzaju bólu. Stanowi ona składnik kremów, balsamów, żeli i maści. Zwykle nie potrzebujesz na nie recepty. Aby osłabić bóle głowy, można wetrzeć taki preparat w nozdrza. W przypadku bólu ciała, warto wmasować środek bezpośrednio w dotknięty obszar. Trzeba jednak unikać kontaktu takich maści z oczami i ustami i dokładnie umyć ręce po ich zastosowaniu.
Dostępna jest też kapsaicyna w plastrach - zwykle zawierają one większe dawki tej substancji. W takiej formie jest stosowana głównie przy schorzeniach, takich jak choroba zwyrodnieniowa stawów, i neuroterapia cukrzycowa.
Na bóle głowy skarży się aż 70 procent Polaków. Dolegliwości te mogą być spowodowane przez szereg przyczyn - fizycznych, chemicznych, psychicznych, bakteriologicznych, neurologicznych. Ich zidentyfikowanie jest jednak bardzo istotne ze względu na podjęcie odpowiedniego leczenia. czytaj dalej »