06-08-2025
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mieć istotnie niższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia lub nowotworów.
Wcześniejsze badania wykazały, że serwowanie sobie papryczek ma działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe oraz wpływa na regulację poziomu glukozy we krwi - dzięki kapsaicynie, która nadaje papryczkom chili ich charakterystyczną, od łagodnej po bardzo ostrą, pikantność. Aby przeanalizować wpływ papryczek chili na śmiertelność ogólną i z powodu chorób układu krążenia, naukowcy przejrzeli 4 729 badań z pięciu wiodących światowych baz danych dotyczących zdrowia.
Porównano wyniki zdrowotne osób, które jadły i, z tymi, które sięgały po nie rzadko lub wcale. W porównaniu do osób, które nigdy nie jadły papryczek chili lub serwowały je sobie rzadko, ludzie chętnie dołączający te warzywa mieli:
- 26 proc. względną redukcję śmiertelności z powodu w badanym okresie;
- 23 proc. względną redukcję śmiertelności z powodu nowotworów;
- 25 proc. względną redukcję przedwczesnej śmierci z jakiegokolwiek powodu.
- Byliśmy zaskoczeni, że w tych wcześniej opublikowanych badaniach regularne spożywanie papryczek chili wiązało się z ogólną redukcją ryzyka zgonu z jakiejkolwiek przyczyny i osobno z powodu chorób układu krążenia oraz nowotworów. Podkreśla to, że czynniki żywieniowe mogą odgrywać istotną rolę w ogólnym stanie zdrowia - mówi dr Bo Xu, kardiolog z Heart, Vascular & Thoracic Institute Kliniki Cleveland.
- Dokładne przyczyny i mechanizmy, które mogłyby wyjaśniać nasze wyniki, są jednak obecnie nieznane. Dlatego nie można jednoznacznie stwierdzić, że jedzenie większej ilości papryczek chili przedłuża życie i zmniejsza liczbę zgonów, zwłaszcza z powodu chorób układu krążenia czy nowotworów. Potrzebne są dalsze testy, zwłaszcza dowody z randomizowanych badań kontrolowanych, aby potwierdzić te wstępne wyniki - dodaje.
Na podstawie: